Klinikai vizsgálatok a korszerű kezelések mielőbbi eléréséért

Klinikai gyógyszervizsgálatok keretében kapják meg a betegek világszerte leghamarabb a legígéretesebb, legmodernebb onkológiai hatóanyagokat. Magyarországon is sok onkológiai centrumban, s több betegségtípusban folynak kisebb-nagyobb számban betegek bevonásával zajló vizsgálatok.

Mielőtt egy új hatóanyagot adott betegségtípusban gyógyszerként engedélyeznek, betegek bevonásával zajló klinikai vizsgálatoknak is alá kell támasztani a hatékonyságot. Csak olyan hatóanyagokról lehet szó, amelyeket mintegy 8-10 éves kutatási folyamat során számos laboratóriumi, majd állatkísérletek, s megelőző vizsgálatok alapján, rendkívül szigorú ellenőrzési kritériumok során alkalmasnak találnak arra, hogy betegeknek is adható legyen. Kezdetben kevesebb, majd egyre több páciensnek teszik elérhetővé világszerte az új hatóanyagot. Nem minden esetben van szó valóban új gyógyszerjelöltről: akkor is klinikai vizsgálatot kell végezni, ha egy már évek óta egy betegségtípusban bevált gyógyszert az eredmények nyomán más betegségtípusban is alkalmaznának.

A betegek beválasztásának is szigorú szempontjai vannak. Az alapbetegség típusa, a daganat stádiuma, molekuláris patológiai jellemzői, az általános állapot, a kísérőbetegségek, a korábban alkalmazott gyógyszerek mind befolyásolják, hogy egy konkrét páciensnek felajánlható-e klinikai vizsgálatban való részvétel. Alapelv: csak olyan beteg vonható be, akinek nagy valószínűség szerint előnyt hoz a részvétel ahhoz képest, mintha a kórházi rutinban már széleskörűen alkalmazott terápiát kapná. A beválasztottak közül nem mindenki kap hatóanyagot, de a legtöbbször sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy ki melyik csoportba kerül, ez biztosítja az objektív összehasonlíthatóságot, a hatékonyság kimutathatóságát. Aki az úgynevezett kontrollcsoportba kerül, az sem járhat rosszul: azt a kezelést mindenképp megkapja, amit klinikai vizsgálat nélkül is megkapna.

Magyarországon esetleges, hogy egy beteg értesül-e klinikai vizsgálati lehetőségről, ez leginkább azon múlik, hogy a kezelését ellátó onkológiai osztály mennyi vizsgálatban van benne önmaga vagy van-e információja a más centrumok által kínált lehetőségekről. Az átláthatatlan helyzeten igyekszik változtatni a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) azzal, hogy közzéteszi az mkot.hu oldalon az aktuálisan zajló klinikai vizsgálatokat. A honlapon betegségtípusként és intézményenként is lehet keresni. Igaz, hogy az oldalon a kutatási protokoll hivatalos neve van közzétéve, s laikusok számára ez sokszor nem értelmezhető, viszont a kezelőorvossal vagy akár a háziorvossal átnézve a listát, a szakember segítséget tud nyújtani a tájékozódásban.

Kapcsolódó cikkek:
Klinikai vizsgálatokban kapják meg a betegek először a legújabb terápiákat
Országos körkép: rákkutatás a betegek részvételével (5.)
Országos körkép: rákkutatás a betegek részvételével (4.)
Országos körkép: rákkutatás a betegek részvételével (3.)
Országos körkép: rákkutatás a betegek részvételével (2.)
Országos körkép: rákkutatás a betegek részvételével (1.)
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top