Küzdelem a gyógyulásért a gyermekonkológián

Évente 60″70 gyermeket kezelnek a szegedi gyermekonkológiai osztályon, ahol a Dél-alföldi Hematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány tagjai azon igyekeznek, hogy segítsék a gyerekek testi gyógyulását, lelki erősítését. Szívügyük, hogy a beteg gyermekek szüleit is támogassák.

Bartucz Katalin és lánya, Zsuzsi - Fotó: Délmagyarország, Frank Yvette– December 13-án érkeztünk Kecskemétről. Az ünnepekre hazamehettünk. Január harmadikán jöttünk vissza, nem tudjuk, meddig kell maradnunk – mesélte a Délmagyarország riportjában Bartucz Katalin a szegedi gyermekklinika onkológiai osztályán. Az asszony minden percet 15 éves lánya, Zsuzsi mellett akar tölteni, akiről néhány hónapja derült ki: daganatos beteg.

A kezelések nagyon megviselik, rossz a közérzete, kihullott a haja. Csendben ücsörgött az ágyon, míg édesanyjával beszélgettünk, majd elárulta: tévézéssel, számítógépezéssel tölti napjait, az egyik közösségi oldalon keresztül tartja a kapcsolatot osztálytársaival. Nyolcadikos lenne, de a sok kihagyás miatt inkább majd évet ismétel. Szeret tanulni, a történelem a kedvence, és verseket is szívesen olvas, de amióta kórházban fekszik, még ehhez sincs kedve.

dr. Bartyik Katalin– A Reménysugár Alapítvány 1996 óta működik. Az egyik érintett szülő kezdeményezésére alakult, akinek a gyermeke meggyógyult – mondta a lapnak dr. Bartyik Katalin, az alapítvány elnöke, aki egyben a szegedi gyermekonkológiai osztály vezető orvosa is. Korábban a kis betegek 8-9 ágyas kórtermekben feküdtek, kénytelenek voltak végignézni egymás szenvedését. Szüleik tapodtat sem mozdultak mellőlük, széken ülve, az ágyukra borulva éjszakáztak. Többek között ezen szerettek volna változtatni a Reménysugár Alapítvány létrehozói.

Túri Sándor intézetvezető professzor munkájának köszönhetően, főképp különböző alapítványoktól és a Reménysugár Alapítvány 30 millió forintjából elég pénzt gyűjtöttek össze az osztály létrehozásához. A teraszra húztak fel két újabb szintet, 14 szobát alakítottak ki, 28 ággyal, minden szobához fürdő is tartozik. Egy szobában egy szülő és egy gyermek lakhat, ennek köszönhetően elérték, hogy a kis betegek és kísérőik komfortosabban érezhessék magukat a kezelés alatt, ami legtöbbször 6 hónapig, de akár egy évig is tarthat. Szomorú, hogy mivel az érintett szülők nem kapnak ilyen hosszú időre táppénzt, legtöbbjük elveszti munkáját.

A gyerekeket 18 éves korukig fogadó osztály működéséhez nem lenne elég az állami támogatás, nagy szükség van a szponzorok felajánlásaira. A nagy cégek és magánszemélyek az alapítványon keresztül segíthetik a gyógyítást. A pénzből olyan gyógyszereket szereznek be a gyerekeknek, amelyekre egyébként nem futná, új műszereket vásárolnak, javíttatásokra költenek belőle. Laptopokat, számítógépeket és wifit is vettek már. Legutóbb infúziós pumpára költöttek, két darab 900 ezer forintba került. Legközelebb pedig a vizsgálóágyakat szeretnék áthúzatni.

Kapcsolódó cikkek:
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákból gyógyult gyerekek olimpiája
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top