Lehet a sugárkezelés a prosztataműtét alternatívája?

Bizonyos prosztatadaganatok esetében – a daganat stádiumától függően – nemcsak a sebészeti beavatkozás, hanem a sugárkezelés is szóba jöhet elsődleges ellátásként. A sugárkezelés bizonyos esetekben a műtéti kockázatot hivatott kiküszöbölni, illetve alternatívát jelenthet, ha a műtét egyéb okok (pl. társbetegség) miatt nem végezhető el vagy a beteg nem vállalja az operációt. A sugárkezelés mellékhatásai más típusúak, kevésbé intenzíven jelentkeznek, mint műtét esetén, azonban az esetek egy részében a daganat kiújulási kockázata is magasabb lehet.

A prosztatadaganatok korai stádiumaiban lehet a sugárkezelés a műtét alternatívája, figyelembe kell azonban venni az adott daganat tulajdonságait. Prosztataráknál első kezelésként azon daganatok esetében alkalmazható sugárkezelés, amelyek még nem terjedtek a prosztatán kívülre és lassú növekedést mutatnak. Ilyenkor a belső sugárkezelés (brachyterápia) is lehet a műtét alternatívája. Olykor akkor is megoldást adhat a besugárzás (külső sugárkezelés), ha a daganat már a prosztatán kívüli szövetekre is átterjed. A sugárkezelést gyakran hormonkezeléssel kombinálják, hogy hosszú távon a műtéttel összevethető eredményességet tudjanak elérni. Az esetek egy részében szintén sugárterápiát indokolhat, ha egy korábbi sebészeti beavatkozást követően a daganat kiújul a prosztata területén.

A sebészet kontra sugárkezelés közötti dilemma eldöntését nehezíti, hogy az utóbbi években a sebészeti technikák tovább finomodtak, ugyanakkor a sugárkezelési módszerek is sokat fejlődtek. Még nem rendelkeznek az orvosok hosszú távú összehasonlító adatsorokkal a gyógyulási arányokról és szövődményekről, hiszen ahhoz hosszú éveknek kell eltelnie, hogy látni lehessen az eredményességet.

A szakorvosoknak elsősorban a saját szakterületükre van rálátásuk, ezért jellemzően az urológusok inkább a sebészi megoldás, a sugárterápiás szakemberek pedig a sugárterápia felé hajlanak akkor, amikor mindkét lehetőség szóba jöhet. Ezért is fontos az onkoteam, az onkológiai munkacsoport, amelynek sebész és sugárterápiás szakorvos egyaránt tagja, így a beteg számára meg tudják világítani mindkét eljárás előnyeit és hátrányait.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top