Lehet alternatívája a prosztataműtétnek?

A prosztatarák gyógyításában elsődleges a sebészi kezelés. A műtétnek a prosztatadaganatok egy részében viszont lehet a – hormonterápiával kiegészített – sugárkezelés teljes értékű alternatívája, ezt a sugárterápiáról szóló fejezetben taglaljuk részletesen. Más módszerek leginkább akkor kerülhetnek szóba, ha az optimálisnak tartott operáció valamiért nem kivitelezhető.

Krioterápia: a prosztataszövet fagyasztásán alapuló kezelés, amelyet 15-17 végbélen keresztüli (transzrektális) ultrahangvezérelt szonda bevezetésével végeznek. A folyamat során -40°C-ig hűtik le a szövetet. Általában szerven belüli vagy minimális környezeti kiterjedést mutató, térfogatát tekintve 40 ml alatti prosztatatérfogat esetén alkalmazható a kezelés. Leggyakoribb szövődménye a merevedési zavar, amely a betegek 80 százalékánál jelentkezik. A kezelés hosszú távú eredményessége még nem ismert, ezért inkább csak kényszermegoldásként alkalmazzák, ahol elérhető.

Magas intenzitású fókuszált ultrahangkezelés (HIFU): a prosztatarák minimális beavatkozást igénylő (minimálisan invazív jellegű), újabb kezelési módja, amelynek alkalmazását általában kis daganattömegnél és alacsony Gleason pontszámnál (szövettanilag jobb indulatú daganatoknál) vizsgálják, elsősorban klinikai vizsgálatokban. Ez azt jelenti, hogy a módszer nem része a hazai rutin ellátásnak. A HIFU radioaktív sugárzás helyett ultrahanghullámokkal pusztítja el a rákos sejteket. A nagy intenzitású, célzott ultrahangkezelés mechanikus- és hőenergia okozta szöveti hatást vált ki. A végbélen keresztüli ultrahangcélzással végzett eljárás a daganatos sejtek elhalását idézi elő, a szöveteket a célzott ponton +65°C-ra hevíti fel. Ellenőrzött eredmények még nem állnak rendelkezésre, onkológiai haszna így nehezen ítélhető meg, erre a betegek néhány éves átlagos utánkövetési ideje kevés. Hosszabb távon derül ki, hogy mennyiben lehet e módszerre alapozni.

Megerősítésként: egy rosszindulatú daganat diagnózisának rossz hírét az minden esetben enyhítheti, ha a daganat megműthető, mert a rákból való teljes és végleges gyógyulás esélye – bár áldozatok árán – ebben az esetben a legnagyobb.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top