Lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnökségéről dr. Bittner Nóra onkológus, miután a szervezet 1 százalékos felajánlásra buzdító kampányfilmje országos botrányt kavart.

Dr. Bittner Nóra

Dr. Bittner Nóra

„Döntésem oka a kialakult negatív sajtó visszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét. Bár a film készítése nem egyszemélyes döntésemen alapult, elnökként kötelességemnek érzem a kialakult helyzetért vállalni a felelősséget” – áll Bittner Nóra indoklásában.

Nagyon sok rákbeteg, hozzátartozó, s kívülálló adott hangot felháborodásának. A közösségi médiában sokan tettek közzé tiltakozásul olyan fotót, ahol „Én nem vagyok bűnös” feliratot fognak maguk előtt, onkológián dolgozó ápolók pedig „Az én betegeim nem bűnösek” felirattal határolódtak el a reklámfilmtől.

A felháborodást látva kezdetben próbálták megmagyarázni az üzenetet, majd bocsánatot kért a Magyar Rákellenes Liga. „Az idei kampányfilmünkből eredő félreértések kapcsán szeretnénk tisztázni a Magyar Rákellenes Liga üzenetét. Többen, önerőből felfedezett, immáron sikeresen gyógyult személyek támadásnak vélték a reklámunk figyelemfelkeltő tartalmát. Tekintettel arra, hogy ennek az évnek a mottója az egyén és a társadalom felelősségének hangsúlyozása, ezért ennek a reklámnak a célja a magyar társadalom megszólítása. Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás – hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! A célközönség a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni!” – írta Bittner Nóra január 24-én.

Földi Katalin

Földi Katalin

Megszólalt az ügyben a filmet készítő, évek óta a Magyar Rákellenes Liga kommunikációs ügynökségeként dolgozó Daylight Média vezetője is. Földi Katalin a Kreativ.hu szakmai portálnak úgy nyilatkozott: „A rák igazságtalan, nem tesz különbséget gyermek, felnőtt, ártatlan vagy bűnös között. Mi kommunikációs ügynökségként úgy tudunk harcolni vele, ha felhívjuk a figyelmet arra, amit az egyén tehet önmagáért. Ez volt a film célja. Mindenki döntse el maga, hogy elérte-e. Kommunikációs ügynökségként azt is gondolom, hogy soha ennyit és ilyen magas szinten nem beszéltek a rákról az elmúlt 5 évben. Az elmúlt két évben összesen 500 letöltése volt a Magyar Rákellenes Liga aktuális 1%-os filmjének, ezzel szemben 2017-ben 1 hét alatt meghaladja a 153 ezret a letöltsék száma. Az egészségért vívott prevenciós harcban viszont mérhetetlen az eredmény, a filmet visszavontuk. A társadalomtól bocsánatot kérünk” – olvasható a január 25-i keltezésű cikkben.

A Bittner Nóra lemondásáról szóló levelet január 27-én adták közre.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top