Leukémia: tinédzserekre szabott terápia

Az idősebb (15″18 éves) akut limfoblasztos leukémiás (ALL) serdülők prognózisa sokkal rosszabb, mint a fiatalabb betegeké. A memphisi (Tennessee) St. Jude Kutató Gyermekkórház orvosai ugyanakkor arról számoltak be a Journal of Clinical Oncology 2010. december 20-i számában, hogy a legtöbb ALL-es idősebb serdülő meggyógyítható olyan intenzív kemoterápiával, amely figyelembe veszi egyéni kockázati profiljukat.

dr. Ching-Hon Pui„A legújabb klinikai vizsgálatok szerint az ALL 5 éves túlélése gyermekekben 83-94 százalék, de az idősebb tinédzserekben és a felnőttekben ennél sokkal alacsonyabb érték, csak 27-59 százalék” – mondta a kutatás vezetője, dr. Ching-Hon Pui. „Legújabb protokollunk segítségével azonban, amely hatékonyabb, a kockázathoz igazított kemoterápiát alkalmaz és kifinomult betegmegfigyelést, majdnem 88 százalékosra sikerült növelnünk az idősebb serdülők gyógyulási arányát – ugyanolyan magasra, mint a fiatalabbakét” – tette hozzá.

Az idősebb tinédzserek gyógyítását megnehezíti, hogy gyakrabban van nagy kockázatú leukémiájuk, a kezelés többször vált ki toxikus mellékhatásokat, és együttműködésük rosszabb, mint a gyermekeké. „Ha bulira mennek, nem veszik be a gyógyszerüket, mert nem akarnak rosszul lenni, máskor egyszerűen elfelejtik bevenni a naponta háromszor alkalmazandó gyógyszert. A gyerekek könnyebb esetek, mivel szüleik gondoskodnak arról, hogy előírás szerint szedjék a gyógyszert” – mondta dr. Pui.

A vizsgálat részleteit a Medical Online közli.

Kapcsolódó cikkek:
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Küzdelem a gyógyulásért a gyermekonkológián

Top