Limfóma: alattomos nyirokrendszeri betegség

A limfómát rejtőzködő betegégnek is szokták nevezni, mivel nincsenek jellegzetes tünetei, ezért csak a panaszok alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A jelentkező tünetek (erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés) könnyen összetéveszthetők más, kevésbé súlyos betegség tüneteivel. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból.

A nyirokrendszer sejtjeit érintő rosszindulatú daganatos elváltozásnak több, mint 80 féle altípusa létezik. A limfómák egyik fő típusa az úgynevezett Hodgkin-kór. Ez a fiatalabbakat, 15-34 év köztieket érintő megbetegedés, de néha 55 év felett is jelentkezhet. Az úgynevezett non-Hodgkin formák túlnyomórészt az idősebb, 65 év feletti korosztálynál, és azon belül is inkább a férfiaknál fordulnak elő. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján ez utóbbi jóval gyakoribb, az évente regisztrált új megbetegedések több mint 80 százalékát teszi ki.

Legtöbb esetben a betegség kezdetben tünetmentes, felfedezése sokszor a véletlennek köszönhető, például egy vérvizsgálat vagy mellkasi röntgenfelvétel kóros elváltozásából következtetnek limfómára. Sok beteg hónapokig, akár évekig nem igényel kezelést, csak kontrollt. Más esetben a betegek már előrehaladottabb stádiumban vannak, ezért a kezelés részeként kemoterápiát, sugárkezelést, újabban immunterápiát, esetleg őssejt átültetést alkalmazhatnak.

A Limfóma Szövetség (Lymphoma Coalition) kezdeményezésére 2004-ben indult útjára a Limfóma Világnap. A nemzetközi non-profit szervezet mindenkori célja, hogy egyenlő információs feltételeket teremtsen az egész világon. Támogassa és megkönnyítse a limfómás betegek szervezeteinek közösségét, illetve azok erőfeszítéseit, amik segítenek abban, hogy a limfómás betegek részesüljenek a szükséges ellátásban és támogatásban. A koalícióban immár 52 tagországból 83 tagszervezet dolgozik együtt. A Limfóma Világnap idei szlogenje „A World of Thanks”, azaz a „Világköszönet”, amivel a szerevezők azoknak szeretnének köszönetet mondani, akik világszerte segítik a limfómás betegeket.

Minden évben szeptember 15-én tartják a Limfóma Világnapját. Ennek alkalmából a Magyar Rákellenes Liga – a korábbi évek hagyományait folytatva – ismét biciklis felvonulással hívja fel a figyelmet a betegségre, annak tüneteire és a korai diagnosztizálásra. A fővárosi esemény mellett a liga több alapszervezete is szervez felvonulást, hogy minél többekhez jusson el az üzenet.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top