Limfóma: egyre több a beteg idehaza is

Magyarországon évente csaknem 3 ezer új limfómás beteget fedeznek fel, a fejlett országokban, így nálunk is, egyre többen szenvednek a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedésben ” hívta fel a figyelmet a 2011-es Limfóma Világnap apropóján dr. Demeter Judit a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának hematológus professzora.

A betegszám növekedésének csak az egyik oka a diagnosztika fejlődése, kutatások azt mutatják, hogy az iparosodás velejárói – így például a levegőszennyezés, a vegyszerhasználat – is növelhetik a betegség kialakulásának veszélyét.

Ennek ellenére a limfóma még ma is a kevésbé közismert daganatos betegségek közé tartozik, s bár egyes fajtái időben felismerve teljesen meggyógyíthatók, sokszor késik a diagnózis. A kezdeti panaszok ugyanis sok más problémára is utalhatnak; ilyen tünetek a láz, az erős éjszakai verejtékezés, a látszólag ok nélküli fogyás, a visszatérő fertőzések, de a bőrviszketés is. Az a szerencsésebb eset, mikor kitapintható nyirokmirigy-duzzadás is utal a betegségre, mivel ez megkönnyíti a felismerést – mondta a Semmelweis Egyetem portáljának dr. Demeter Judit.

Sok altípusa van a limfómának

dr. Demeter Judit - fotó: Semmelweis EgyetemA gyors diagnózis felállítását nehezíti, hogy a limfóma nagyon sokarcú betegség, mintegy hatvan alfaja ismert. A két fő típus az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin limfóma, amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el, és a Non-Hodgkin limfóma. Utóbbi kategórián belül is megkülönböztetjük a lassan osztódó sejtekből kialakult limfómát, amelyet általában gyógyítani nem, csak egyensúlyban tartani lehet.

A gyorsan osztódó sejtekből kialakuló úgynevezett agresszív limfómák ugyanakkor időben felismerve sikeresen kezelhetőek. Ezek közül is a leggyakoribb a diffúz nagy B sejtes limfóma, ezeknek a betegeknek a kezelésében áttörést hozott a korszerű immunterápia és radioterápia, 40 százalékról 80 százalékra növelve a hosszú távú túlélés esélyét – hangsúlyozta Dr. Demeter Judit.

Mielőbbi hematológiai kezelés szükséges

dr. Nagy Zsolt - fotó: Semmelweis EgyetemA WHO felosztás szerint a gyakran előforduló limfómák közé tartozik a myeloma multiplex, amelynek kezdeti tünetei szintén félrevezetőek lehetnek, mozgásszervi betegségre, csontritkulásra utalnak – hangsúlyozta dr. Nagy Zsolt, adjunktus. Az ilyen betegségben szenvedők jelentős része először reumatológus szakorvoshoz kerül, derékfájás vagy csigolyatörés miatt. A betegségre ugyanakkor, ha gondolnak a lehetőségére az orvosok, a jelentősen gyorsult vérsejt-süllyedés is elhívja a figyelmet – jegyezte meg dr. Nagy Zsolt.

A limfómásokat is kezelő hematológus hivatalosan nem tartozik a hiányszakmák közé, ugyanakkor vannak olyan megyék az országban, amelyekben egyetlen ilyen szakember sem dolgozik teljes munkaidőben – mutatott rá dr. Demeter Judit, aki hangsúlyozta: a hematológus szakember képzés keretében nagy erőfeszítéseket tesz az egyetem, hogy minél több fiatalnak kedvet csináljon ehhez a szakmához.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?
Hematológia: az őssejt-transzplantáció gyakorlata
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top