Magas dózisú C-vitaminnal gyógyítható a vastagbélrák?

Nem ismert olyan tudományos bizonyíték, miszerint magas dózisú C-vitaminnal (aszkorbinsavval) érdemben befolyásolni lehetne a vastagbélrák vagy végbélrák kórlefolyását. Veszélyesek azok a – javarészt az interneten keringő – javaslatok, amelyek szerint az onkológiai terápiák mellett (rosszabb esetben az orvosi kezelések helyett) magas dózisú C-vitaminnal is eredményesen kezelhetők a daganatos betegségek.

Tény, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. A C-vitamin pozitív élettani hatásai kétségtelenül szerteágazóak, a C-vitamin hiánya több betegség kockázatát növeli. Évtizedek óta számos kutatás irányul a C-vitamin esetleges daganatellenes hatásának vizsgálatára is. Laboratóriumi – tehát nem élő emberek bevonásával történt – vizsgálatok és állatkísérletek során azt találták, hogy egyes tumortípusoknál a C-vitamin fokozta a daganatellenes hatóanyag hatását, más tumortípusoknál viszont ellenállóbbá tette a daganatsejteket a kezelésekkel szemben. A betegek bevonásával zajlott kutatások eredményei is ellentmondásosak: egyes esetekben a nagy dózisú C-vitamin mérsékelte a mellékhatásokat, más esetekben viszont a C-vitamin csökkentette a daganatellenes gyógyszer hatásosságát, s felgyorsította az állapot rosszabbodását. Vastagbélrákos és végbélrákos betegeknek az onkológiai kezelések ideje alatt nem ajánlott extra nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatója szerint C-vitaminból napi 80 mg az ajánlott mennyiség. Az alapérték egészséges felnőttekre vonatkozik, ettől az egészségi állapot vagy az átlagtól jelentősen eltérő testsúly indokolhat eltérést. A legfelső biztonságos szintet 2000 mg-ban határozták meg, kiemelve, hogy napi 400-500 mg-ot meghaladó napi rendszeres C-vitamin szedés gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokat okozhat.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top