Májrák: elhízás és Hepatitis a háttérben

A Mayo Klinika két új kutatása is felfedezte, hogy a hepatitis-C (fertőző májgyulladás) és az elhízás lehet az oka a májrákos esetek számában bekövetkezett növekedésnek. Az elmúlt 30 évben ugyanis megháromszorozódott a betegség gyakorisága.

A végstádiumú hepatocelluláris karcinóma (HCC), vagyis a májrák öt évet meghaladó túlélési aránya mindössze 10-12 százalék. Amint arról a hvg.hu cikke beszámol: a Mayo Klinika kutatói úgy vélik, eredményeik segíthetnek a korábbi felismerésben, így több beteg életét menthetik majd meg. Munkájukról a Mayo Clinic Proceedings című folyóirat januári kiadása számolt be. „A két kutatás rávilágít annak fontosságára, hogy a kockázatnak kitett embereket azonosítsuk, így a betegséget egy korábbi, jobban kezelhető szakaszában csíphessék el” – mondta W. Ray Kim, a kutatás vezetője, gasztroenterológus, hepatológus specialista.

A Rochester Epidemiológiai Projekt több évtizednyi adatát dolgozták fel. Ez a fekvő- és járóbeteg-ellátásról készült nemzeti adatbázis. Habár az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézete a HCC előfordulási arányát 100 ezer emberből 5,1 esetben adta meg, az új kutatás szerint ez az arány magasabb, 6,9-re rúg. Azt is felfedezték, hogy a daganatfajta kialakulásának egyik kockázati tényezője a hepatitis-C fertőzés. „A fertőzést követően 20-30 év is eltelhet a rák kialakulásáig” – jegyezte meg Kim. „Olyan betegeket kezelünk, akik 50-60 évesen lettek rákosak és nem is szereztek tudomást a 30 évvel korábban elkapott fertőző betegségükről.”

Kimutatták azt is, hogy a HCC-s esetek 11 százaléka összefüggött az elhízással, különösen a zsírmáj jelenségével. „Ez az esetek kisebb százalékát teszi ki. De a nemzetszerte terjedő elhízási járvány miatt úgy véljük, a közeljövőben drámai növekedést tapasztalunk majd a májrák terjedésében” – magyarázta a kutató.

Egy külön kutatás során az Egyesült Államokban élő szomáliai származású lakosokat vizsgálták. Az afrikai országban ugyanis igen magas a hepatitis-B előfordulási aránya, ami szintén HCC-hez vezethet. Kiderült, hogy a szomáliaiak körében felfedezett májrákos megbetegedések jelentős hányada nemcsak a fertőzés B, de a C típusához is kapcsolódott. „Az eredmények arra utalnak, hogy a hepatitis-C szűrése fontos lenne a szomáliai származásúak számára, így szorosabban figyelemmel lehetne kísérni a kockázatnak kitett rétegben a májrák előfordulását” – javasolta a kutatásról eredetileg beszámoló cikk szerzője.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Májrák, májáttét
Májrák gyógyítása: mire van ma lehetőség?
A májrák túl későn ad hírt magáról
Többfrontos harc a májrák ellen
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában

Top