Májrák gyógyítása: mire van ma lehetőség?

Hepatológus, onkológus, sebész és radiológus szakemberek együttesen vitatták meg azokat a módszereket, amelyekkel a májrákot minél korábban diagnosztizálni lehet, illetve azokat a terápiás beavatkozásokat, amelyekkel az idejében felfedezett májrák meggyógyítható. A radikális beavatkozás a sebészeti eltávolítás, válogatott esetekben pedig a májátültetés. A Hepatológia 2010. konferencia résztvevői 2010. februárban Bükfürdőn gyűltek össze.

A magyar egészségügy, az orvosok felkészültsége nem marad el a világ vezető országainak színvonalától, ezek a betegek az egészségügyi szolgáltatások keretében  hozzáférhetnek a legkorszerűbb eljárásokhoz. Ma már „Magyarországon is alkalmazzák azokat az új komplex terápiás módszereket, amelyek abban az esetben is jelentős mértékben növelik a túlélési esélyt, amikor a sebészeti beavatkozások nem jöhetnek számításba” – idézi beszámolójában a Napidoktor prof. dr. Fehér Jánost, a hazai májgyógyítás nemzetközileg is elismert szakemberét, a konferencia vezetőjét.

A májrák gyakorisága az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt. Jelenleg a világon az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Az esetek 80-90 százalékában májzsugor talaján alakul ki ez az elváltozás. Magyarországon évente 1500-1800 ember hal meg elsődleges májrákban és epeúti rosszindulatú daganatos megbetegedésben.

A vírus okozta idült májgyulladás (hepatitis B és C vírusfertőzés) 15-30 év alatt májzsugorhoz vezet. Jelenleg alkalmazott vírus ellenes kezelés rendkívül drága, hosszantartó kezelés, betegtől, az orvostól is sok türelmet igényel, s nem is minden esetben eredményezi a betegek gyógyulását. Nagyon lényeges ezért, hogy a terápia hatásosságáról véleményt alkothassanak a szakemberek.

A tanácskozáson több előadás is napirendre került azokról az új modern biokémiai módszerekről, melyek alapján a kezelés hatásosságát előre meg lehet határozni,  és így a betegek mentesíthetők a hosszantartó, kényelmetlen beavatkozásoktól. Ez vezethet el ahhoz a korszerű módszerhez, amely alapján ki tudják választani azokat a betegeket, akiknél a vírusellenes terápia hatásos lesz, és az új antivirális készítmények birtokában személyre szóló kezelési terveket tudnak felállítani.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Epehólyagrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Olvasóink kérdései, orvosaink válaszai a májrákról:
Májrák: besárgult 40 éves beteg, 3 gyermekkel
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top