Nemzetközi útmutató a magyar daganatos betegek számára

A Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában magyar nyelven is megjelent az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) májrákról szóló nemzetközi betegtájékoztató füzete.

A Gyógyulj Velünk Egyesület az ESMO-val kötött megállapodás révén magyarra fordíttatta a nemzetközi szakmai szervezet által a betegek és hozzátartozók számára a májrák diagnosztikai és terápiás lehetőségeiről összeállított útmutatót. A 45 oldalas kiadványt a betegszervezet kinyomtatva eljuttatja a társ civil szervezetekhez és a májrákos betegeket kezelő intézményekbe is. A 2020-ban publikált eredeti, angol nyelvű kiadvány eddig görög, spanyol, héber és szlovák nyelven volt elérhető, ez bővült ki most a magyar változattal. A nemzeti kiadásokat csak eltérés és kiegészítés nélküli fordításban engedélyezi az ESMO közzétenni, így az időközben bekövetkező esetleges terápiás módosítások akkor kerülhetnek be a lefordított anyagokba, miután az ESMO is frissíti az eredeti kiadást. A tartalom az európai irányelveket mutatja be, emiatt a kiadvány szerkesztői is hangsúlyozzák: az adott országban elérhető vizsgálatokról és adott stádiumokban alkalmazható kezelési lehetőségekről mindenkinek a saját kezelőorvosa tud személyre szabott információt adni.

A magyar nyelvű kiadást az Ipsen támogatása tette lehetővé. A kiadvány az ESMO hivatalos oldaláról teljes egészében letölthető PDF formátumban.

A hazai betegszervezet számos más betegségtípus mellett kiemelt témaként dolgozik a májrákos betegek és hozzátartozóik tájékoztatásáért, a hiteles és pontos egészségügyi információk közzétételéért. Az egyesület korábban több riportfilmet is forgatott a májrákról (ezek ide kattintva elérhetők), továbbá online betegedukációs fórumot is szervezett, ahol közérthetően összefoglalták az aktuális diagnosztikai és terápiás tudnivalókat, továbbá lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára is kérdéseik feltételére (a közvetítés ide kattintva visszanézhető).

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top