Megnyitották a gyermekeutanázia lehetőségét Belgiumban

A belga szenátus megszavazta a belga eutanáziatörvény kiterjesztését, így azt – ha az alsóház is elfogadja – már gyermekek is kérhetik, ha gyógyíthatatlan betegek, nagy fájdalmaik vannak és nincs elérhető gyógymód – írja a BBC és a Catholic Herald.

A törvény szerint a kérelmezőnek tudatánál kell lennie, tisztában kell lennie az eutanázia jelentésével, kérelmét pedig el kell fogadnia a szüleinek és egy orvosi szakértőcsoportnak is. Amint a USA Today írja: ezentúl nincs korhatár, csupán az említett kritériumokat kell teljesíteni.

Amint a Mandiner összefoglalta, a belga szenátus 50-17 arányban szavazta meg a javaslatot, amit az alsóháznak is el kell fogadnia, de a szakértők szerint gond nélkül át fog menni. Az eddigi belgiumi szabályozás 18 éven felül engedélyezte az eutanáziát, amelyet 2002-ben a világon másodikként legalizált. A korhatár leszállításával Belgium most az első ország a világon, amely ilyen alacsony korban is engedélyezi az eljárást. Novemberben 16 gyermekorvos szólította fel a belga törvényhozást a gyermekeutanázia engedélyezésére egy nyílt levélben. A szenátus döntését ellenezték az egyházi vezetők.

2012-ben 1432-en kérték az eutanázia lehetőségét az országban, ami 25 százalékos növekedés volt 2011-hez képest.

Kapcsolódó cikkek:
Mit gondolnak a magyar orvosok az eutanáziáról?
Eutanázia a beteg gyerekeknek?
Rákos gyerekek: a legkisebbek is taníthatnak küzdelemre
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!
Gyógyíthatatlan gyerekek: szülők az agresszív kemoterápia mellett
Küzdelem a gyógyulásért a gyermekonkológián
Gyerekeket fenyegető tumorok
Rákból gyógyult gyerekek olimpiája
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Társadalmi párbeszéd az eutanáziáról: ki döntsön az út végén?

Top