Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata

Ma a humán papilloma vírust (HPV) tartjuk a méhnyakrák fő okának. Egy, a közelmúltban az Egyesült Államokban befejeződött tanulmány kimutatta, hogy a daganatos betegségre hajlamosító papilloma vírussal (HPV) fertőződött, fokozott mindennapi stressznek kitett nőknél a méhnyakrák gyakrabban fejlődik ki.

Amint arról a Weborvos beszámolt, a philadelphiai Fox Chase Rákkutató Centrum kutatói 74 olyan nőt vontak be egy vizsgálatba, akiknél méhnyakdiszpláziát (rákot megelőző állapot) állapítottak meg. A betegeket a humán papillóma vírus 16. típusára (HPV 16) vizsgálták, ami a kezdődő rákos folyamat legvalószínűbb oka. A nőgyógyászati vizsgálat mellett a hölgyek kérdőívet töltöttek ki, melyben mindennapi életük stressz-szintjét, valamint a vizsgálatot megelőző hat hónap meghatározó eseményeit térképezték fel úgy, mint családtag elvesztése, munkahely megszűnése, válás.

Carolyn Y. Fang (képünkön), a kutatás vezetője kifejtette, hogy megfigyeléseik szerint a stressz összefüggésben van a HPV 16-ra adott immunválasz gyengülésével. Ez azt jelenti, hogy a méhnyakrák kialakulására hajlamosító rizikófaktorok közt az immunrendszer gyengülését okozó stresszel is kiemelten számolni kell. Amint a fentiekből kiderült, a szervezet védekező rendszere képes legyőzni a fertőzést egyébként egészséges emberekben, tehát a HPV fertőzés önmagában nem elég a rák kialakulásához.

A tanulmány úttörő abban a tekintetben, hogy a pszichológia és az immunológia összefüggéseit vizsgálja. Igyekszik felderíteni azt a rejtélyt, hogy – bár csaknem minden szexuálisan aktív férfi és nő megfertőződik élete során HPV-vel – a rákos megbetegedés miért csak bizonyos emberekben alakul ki.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Nőket fenyegető rákok

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top