Méhnyakrák: miért olyan sok az áldozat!?

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét egy nemzetközi kezdeményezés, amelyet 2011-ben immár ötödik alkalommal hirdetnek meg azzal a céllal, hogy felhívják a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia. Ez a rosszindulatú daganatos betegség ugyanis ma már védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Az európai programsorozat célja a valódi párbeszéd a méhnyakrákról az egészségügyi dolgozók, a nőgyógyászok, a politikusok, a média és a közvélemény körében. Emellett olyan programokkal kívánja az Európai Méhnyakrák Szövetség felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, mint az ingyenes szűrések, online aláírásgyűjtés vagy ingyenes telefonvonal, ahol a betegséggel kapcsolatban kérdéseket lehet feltenni – adta hírül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

A méhnyakrák ma még mindig a második leggyakoribb halálok a 45 év alatti nők között Európában, noha a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával kivédhető, illetve időben felismerhető és gyógyítható ez a betegség. A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák.

A fertőzés nagyon gyakori: becslések szerint a szexuális életet élő  nők több mint 80 százaléka megfertőződik a vírussal valamikor az élete során. A HPV fertőzés azonban nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával: a legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt megszűnik a szervezet természetes immunvédekezése következtében. A tartós fertőzések azonban tünetmentesen, hosszú évek alatt méhnyakrák kialakulásához vezethetnek. Egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után nem alakul ki megfelelő védettség, így a nők életük során többször is megfertőződhetnek HPV-vel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a méhnyakrák évente 270 ezer nő halálát okozza világszerte, az új méhnyakrákos betegek számát pedig évi 500 ezerre becsülik. Európában mintegy 30 ezer nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon  az Európai Unió viszonylatában is  súlyos a helyzet. Hazánkban tavaly több, mint 400 nő  halt meg a betegségben, pedig ha időben felfedezik, akkor ezek az esetek valószínűleg gyógyíthatók lettek volna. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól.

A szervezett szűréseken a behívott nők 6-6,5 százaléka vesz részt évente, annak ellenére, hogy a vizsgálat fájdalommentes és Európában szinte egyedülállóan térítésmentes, továbbá az útiköltséget is visszatéríti az OEP. Hazánkban hetente kilenc nő meghal méhnyakrákban, míg az észak- és nyugat-európai országokban csak évi néhány ilyen haláleset történik. A felvilágosító kampány célja, hogy minden nő, életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy a védőoltás és a rendszeres szűrés együtt jelenti a leghatékonyabb módját a méhnyakrák elleni védekezésnek.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Nőket veszélyeztető rákok
Méhnyakrák: hiábavaló, elkerülhető tragédiák

Top