Melanoma: országszerte keresik a bőrrákot

Országos program keretében szerveznek anyajegyszűrést és tanácsadást a bőrgyógyász-onkológusok annak érdekében, hogy minél többen megvizsgáltassák magukat. Egyre több a bőrrákos megbetegedés, s mivel a rosszindulatú melanoma az egyik legagresszívebb, a szervezetben gyorsan áttéteket adó bőrrák, életbe vágó, hogy minél előbb felismerjék. Idén május 17-én, szombaton lesz az országos melanoma nap.

Az Euro-melanoma nap egy európai bőrrák-megelőző kampány, amelyhez Magyarország 2007-ben csatlakozott. A bőrgyógyászok hangsúlyozzák: a bőr nem felejt, a megfelelő napvédelem ezért egyre fontosabb, mivel a bőrt évről-évre érő károsodások összeadódnak. Mindenkinek tanácsos rendszeres időközönként megmutatni az anyajegyeit egy bőrgyógyásznak, aki egy néhány perces, teljesen fájdalmatlan vizsgálat során eldönti, hogy bármely anyajegy ad-e okot aggodalomra, szükséges-e eltávolítása (egy anyajegy kimetszése ambulánsan elvégezhető, rutin beavatkozás).

Az önvizsgálat is fontos: amennyiben bármely anyagjegy színe, mérete, alakja megváltozik, panaszokat okoz, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Melanoma nemcsak anyajegyekből alakulhat ki, ritka esetekben a szemen, szeméremtesteken, végbélben is megjelenhet, ám a bőrfelszíni kialakulás a leggyakoribb.

A május 17-i, szombati melanoma nap keretében ingyenesen, az országszerte esetenként tapasztalható több hetes várakozási időt megkerülve el lehet jutni a vizsgálatokra. A helyszínekről és pontos időpontokról a helyi tarifával hívható (40) 900-600-as telefonszámon kérhető felvilágosítás, s ugyancsak ezen a számon lehet előzetesen bejelentkezni a május 17-i szűrővizsgálatokra.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
A bőr rendszeres önvizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék

Olvasóink kérdései a bőrrákról:
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top