Melanoma Világnap: az Ön bőrét mikor nézte át orvos?

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége által szervezett országos programsorozatot a négy orvosegyetemen rendezték meg.

Amint arról a Semmelweis Egyetem beszámolt, a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége által szervezett országos programsorozatot a négy orvosegyetemen rendezték meg.

– A melanoma az emberi szervezetben előforduló egyik legsúlyosabb daganattípus, ami előrehaladott állapotban, rövid időn belül akár halált is okozhat. A bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága, ezen belül a melanoma előfordulása az utóbbi tizenöt évben csaknem megduplázódott. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján a tavalyi évben az új esetek száma meghaladta a háromszázat – idézte az egyetemi portál dr. Holló Pétert, a klinika igazgatóját. Hozzátette: a jelentkezők száma folyamatosan növekszik, minden évben egyre több új beteget látnak el. A melanoma vagy melanomagyanús elváltozásokat a lehető leggyorsabban műtéti úton eltávolítják, a szükséges kezelésekről a szövettani eredmény után döntenek. További vizsgálatokkal pedig az is megállapítható, hogy a daganat okozott-e már áttéteket. A rendszeres, évente elvégzett szűrővizsgálattal a már korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható, így a rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel nem alakul ki bőrrák. Az alapos önvizsgálat szintén elengedhetetlen része a megelőzésnek. Amennyiben egy új elváltozás jelenik meg a bőrön vagy egy régi anyajegy alakja, formája, színe megváltozik, ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni – hívta fel a figyelmet dr. Holló Péter.

A legagresszívebb bőrdaganattípus kialakulásában több örökletes tényező is szerepet játszik, hiszen főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy a melanóma korábban előfordult már a családjukban. A genetikai tényezők mellett azonban a környezeti hatások is meghatározóak, hiszen a káros UV-sugárzás, a többszöri leégések száma összefüggést mutat azzal, hogy kinél alakul ki a betegség – mutatott rá a szakember. Kiemelte: az immunrendszer állapota is nagyon fontos, szervezetünk legyengült védekezőrendszere számos betegségre hajlamosíthat, így a melanoma kialakulásával is összefügg.

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top