Mellrák: semmit sem szabad halogatni

A nők többsége retteg az emlőráktól, s ma még viszonylag kevesen fogadják el azt, hogy a tumor időben(!) felfedezve éppúgy meggyógyítható mint más betegségek. Sokakat éppen a diagnózistól való félelem tart vissza a szűrővizsgálattól. Ezzel pedig megindul a spirál: ha ugyanis a fejlődő tumort későn veszik észre, akkor már valóban komolyabb beavatkozásra van szükség, s kisebb az esély a gyógyulásra. Emiatt azután még többen félnek az emlőráktól…

A szegedi onkológiai klinikán kezelt emlőrákos nők több mint felénél panaszmentes állapotban fedezték fel a tumort. Kahán Zsuzsanna professzorasszony kiemeli: a tünetmentes állapotban a klinikára kerülő nőknél lényegesen kisebb orvosi beavatkozásra van szükség, mint azoknál, akik már csak akkor kerültek orvoshoz, amikor panaszokat okozott a tumor.

– Ha kisebb a tumor, természetes, hogy könnyebb megküzdeni vele: kisebb műtétre van szükség, olykor a kemoterápia el is hagyható vagy ha mégsem, akkor kevésbé van szükség erős citosztatikumokra – fogalmaz a professzor. Hozzáteszi: a mammográfiával felfedezett tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani, a terápia a nők több mint 90 százalékánál teljes gyógyulást eredményez.

Ezzel ellentétben a már kitapintható állapotban felfedezett emlődaganatok esetében értelemszerűen nagyobb operációra van szükség, továbbá a gyógyszeres kezelésekben, a kemoterápiában, hormonterápiában erősebb beavatkozások kellenek, hogy a kívánt tumorpusztítást el lehessen érni. Az áttétek esetleges megjelenése pedig tovább csökkenti a gyógyulási esélyt.

Kahán Zsuzsanna hangsúlyozza: a fenti különbségtételnek nem szabad elriasztania a nőket, hanem minél többeket arra kell sarkallnia, hogy rendszeresen eljárjanak mammográfiára és kontrollvizsgálatokra. Amennyiben pedig – akár a két mammográfiás szűrés közötti időben – bármilyen panaszt vagy elváltozást észlelnek magukon, azzal sem szabad várniuk. Természetesen nem biztos, hogy a tünetek hátterében tumorról van szó, ám nem szabad kockáztatni: bármi is legyen oka az elváltozásnak, jobb mielőbb utánajárni.

Nem szabad, hogy a kétségbeesés legyen úrrá azokon sem, akiknek előrehaladottabb, nagyobb méretű daganatot találnak a mellében. Kahán Zsuzsanna hangsúlyozza: bár igaz, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem tudnak mindenkit meggyógyítani, ám az életkörülményeken jelentősen javíthatnak, s a panaszok nyomán felfedezett emlőtumoroknak is átlagosan több mint kétharmadán sikerül úrrá lenni. A mondás ebben az esetben is igaz: aki időt nyer, életet nyer.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Világméretű küzdelem az emlőrák ellen
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Top