Mely tumormarkerek lehetnek fontosak a vastagbéldaganatos betegek számára?

A vastagbéldaganatos betegeknél leginkább a CEA tumormarker laboratóriumi értékét követik, mellette kiegészítésként a CA 19-9 kontrollját szokták leggyakrabban kérni. Amint a tumormarkerekkel foglakozó más fejezetben írtuk, a tumormarker értékét nem kizárólag a daganatos folyamat befolyásolja. A kiindulási értékhez képest való változás ugyanakkor jelzés értékű lehet a terápia eredményességéről, illetve indokolhat a kiújulás, áttétképződés irányában alaposabb kivizsgálást.

A CEA (carcinoembryonális antigén) egy olyan fehérje, amelyet a szervezetben gyorsan szaporodó sejtek, elsősorban az embrionális és a tumorsejtek termelnek. Jelenléte az anyaméhben fejlődő magzatok esetében természetes és egészséges, ám megszületés után már nincs jelen a vérben – újbóli megjelenése tehát kóros folyamatra utalhat. A CEA értékét vastagbélrák műtéte előtt, majd azt követően is ellenőrzik, illetve nem műthető betegeknél is folyamatosan figyelik a terápia eredményességének egyik visszajelzéseként, mert egy daganatkiújulás vagy áttétek megjelenése megemelheti a szintjét. A CEA normál értéke laboratóriumonként eltérő lehet, ezért mindig a vizsgálatot végző adott labor által megjelölt értékek számítanak, az eredmény értékelésénél pedig még ezen felül számba kell venni a páciens korát, nemét vagy hogy dohányzik-e (dohányosoknál általában alapjában is magasabb a CEA értéke). A CEA értékét befolyásolhatják gyulladások, fekély és májcirrózis is, ezért egy kedvezőtlenebb érték esetén általában néhány hét elteltével kontrollvizsgálatot végeznek, hogy el lehessen dönteni, a magasabb értéket egyszeri kilengés okozta vagy tendenciájában növekvő az érték.

A CA 19-9 (cancer antigén 19-9) egy sejtfelszíni fehérje, jelentős változása jelzésértékű lehet, de diagnózis felállítására alkalmatlan. Vastagbélrák esetében a CA 19-9 a CEA tumormarkernél kevésbé érzékeny, inkább hasnyálmirigyrákos, esetleg gyomorrákos betegek kontrolljában lehet nagyobb szerepe, ezért vastagbéldaganatos betegeknél e tumormarker követése inkább kiegészítő vizsgálatnak tekinthető a CEA érték mellett.

Minden tumormarkerre igaz: önmagukban nem értékelhetők, diagnózist, kezelést, gyógyszerváltást nem lehet értékükre alapozni, a beteg összes képalkotó és laboratóriumi leletének komplex értékelésében lehet szerepük.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top