Melyek a leggyakoribb szövődmények prosztataműtét után?

A műtét utáni (posztoperatív) szövődményeket csoportosíthatjuk aszerint, hogy aneszteziológiai, tehát az altatással kapcsolatos (légzési, szív- és érrendszeri) eltérésekről vagy sebészi, tehát a műtéttel kapcsolatos szövődményekről van-e szó. Egy harmadik csoport azokat a szövődményeket foglalja magában, amelyek közvetetten kapcsolódnak az operációhoz – ide tartozó egyik legveszélyesebb lehetséges szövődmény a műtét utáni trombózis, tromboembólia (a lábakban vagy a tüdőben vérrögök) kialakulása, ennek megelőzését szolgálja a rutinszerűen adott véralvadásgátló kezelés. Hosszas fekvés esetén a felfekvések (decubitus) megelőzésére és kezelésére is nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a fájdalmon túl azok fertőzések forrásai is.

Általánosságban véve a műtétek után fennáll az operációt követő vérzéses szövődmények, fertőzések, valamint a – ma már igen ritkán előforduló – sebszétválás veszélye. Utóbbi esetben az egyesített szövetek eltávolodnak egymástól, a kórokozók így könnyebben behatolhatnak a műtét által érintett területre, ahol fertőzést válthatnak ki. Sebszétválás ott fordul elő gyakrabban, ahol a varratsor nagyobb feszülésnek van kitéve (például túlsúlyos betegeknél). Sebfertőzés az idősebb, rosszabb általános állapotban lévő betegeknél fordulhat elő nagyobb valószínűséggel. Abban az esetben, ha a műtétet követően fertőzésre (szepszisre) utaló tünetek (például magas láz) jelentkeznek, azonnali kivizsgálás szükséges.

A prosztata teljes eltávolítását követő leggyakoribb szövődmények a merevedési, valamint a vizelettartási zavarok (ezekre a Rehabilitáció fejezetben részletesen kitérünk). Ha az operáció során a nyirokcsomók eltávolítása is megtörtént, akkor nyirokfolyadék is felhalmozódhat, amelyet leszívással kell eltávolítani. Ritkán előforduló szövődmény a végbél sérülése a műtét során. Ebben az esetben ismételt hasüregi operáció válhat szükségessé. A bélcsatorna sérülései gyakrabban fordulnak elő a laparoszkóppal vagy robotsebészeti eszközzel végzett műtéti beavatkozások során, mivel ez a szövődmény főleg az eszközök hasüregbe történő bevezetésekor fordulhat elő.

A műtétet követően kisebb vagy nagyobb mértékű fájdalom jelentkezhet, ami fájdalomcsillapítók adását teszi szükségessé. Műtétek után előfordulhat renyhe bélmozgás miatti székrekedés, ionháztartási zavar, a folyadékegyensúly felborulása, de ezek az esetek túlnyomó többségében néhány nap alatt rendeződnek.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top