Mi a különbség a jóindulatú és a rosszindulatú prosztatadaganat között?

A jóindulatú (benignus) folyamatok nem terjednek tovább a prosztatán, nem szűrik be a környezetüket, nem adnak áttétet. Az életminőséget ugyan jelentősen ronthatják, ám az életet nem veszélyeztetik. A jóindulatú prosztatadaganatok működési zavart akkor okoznak, ha méretüknél vagy helyzetüknél fogva nyomást gyakorolnak a környezetükre, esetleg elzáródást, vérzést okoznak. Néhány jóindulatú folyamat az idő elteltével rosszindulatúvá válhat.

A prosztata jóindulatú betegségei nagyon gyakoriak, adott életkor felett az a ritkább, ha egy férfi nak nincs prosztata-megnagyobbodása. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (benignus prostata hyperplasia, BPH), leggyakrabban vizeletürítési vagy vizelettartási zavart okoz, mert a túl nagy méretű prosztata folyamatos nyomást gyakorol a húgycsőre, a húgyhólyagra, gátolhatja a normális vizeletelfolyást. A prosztata megnagyobbodása kezeletlen formában megnehezíti a férfi ak életét, kihatással van a nappalokra és az éjszakákra is, valamint szövődményeket is okozhat, ám következményei nem mérhetők a rosszindulatú prosztatarákéhoz, mivel a megnagyobbodás csak a prosztatát érinti, a betegség onnan nem terjed tovább.

A jóindulatú elváltozást leggyakrabban gyógyszeresen kezelik, hosszú éveken át jól kordában tartható állapot. Ha indokolt, műtét is szóba jöhet: ekkor általában egy úgynevezett TURP technikát alkalmaznak, amikor nyílt sebészi feltárás nélkül, a húgycsövön keresztül kisebbítik meg a prosztatát, azaz eltávolítják egy részét. Mivel minden eltávolított szervet patológiai vizsgálatnak kell alávetni, előfordul, hogy a kivett prosztatarészletben rosszindulatú sejteket is találnak, azaz így derül fény egy kezdeti stádiumú prosztatarákra.

A rosszindulatú (malignus) daganatok azért veszélyesek, mert nemcsak az adott szerven belül növekednek. Agresszív terjedésre képesek, időbeni orvosi beavatkozás nélkül beszűrik a prosztatát, majd áttörhetik a prosztata tokját, át tudnak terjedni a szomszédos szervekre, a vastagbélre, a húgyhólyagra is. A rosszindulatú daganatok képesek bejutni az érrendszerbe vagy a nyirokrendszerbe, azon keresztül pedig más szervekbe eljutva szét tudnak terjedni a szervezetben, aminek életet veszélyeztető állapot a következménye.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top