Mi a különbség a vastagbél jóindulatú és rosszindulatú elváltozásai között?

Nem minden vastagbélben észlelhető elváltozás rosszindulatú. Azt, hogy egy daganat jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus), az elváltozás szövettani jellemzői, az elváltozást alkotó sejtek szaporodásának és növekedésének módja határozza meg.

A jóindulatú elváltozások rendszerint lassan növekednek, nem terjednek szét a szervezetben, nem képeznek áttéteket. A növekedéssel panaszt ugyan okozhatnak, s lehetnek szövődményeik is (például nyomhatnak idegeket, vérezhetnek, akadályt képezhetnek a bélben), ám általában nem igényelnek kezelést, hosszú távon együtt lehet velük élni, illetve ha szükséges, akkor eltávolíthatók, gyógyíthatók.

A bélben a jóindulatú elváltozások (polipok) kontrollálása, s indokolt esetben eltávolítása szükséges, mert ezen kinövések egyes típusai idővel rosszindulatú daganattá fajulhatnak. (A polipokról, a vastagbélszűrésről és rákmegelőzésről önálló válaszokban részletesen kitérünk.)

Egy daganat rosszindulatúsága abban rejlik, hogy a helyi növekedésen túl a tumor agresszív terjedésre képes: beszűri (infiltrálja) a környezetét, betör a véráramba, a nyirokkeringésbe, szét tud szóródni a szervezetben, s végzetes szövődményeket okoz.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top