Mi a szupportív kezelés, mikor kap ilyen kezelést egy beteg?

A szupportív kezelés (szupportáció) egy gyűjtőfogalom: minden olyan támogató kezelés beletartozik, amelynek célja a daganat és a daganatellenes kezelések következtében kialakuló panaszoknak, mellékhatásoknak a megelőzése, kezelése. Rövid távon ugyanis nemcsak a daganat, hanem a daganatellenes kezelések is rontják az életminőséget. A mellékhatásokkal már a kezelések első napjaiban, heteiben szembe kell nézni, mindezt annak a reményében, hogy a terápiák által hosszú távon eredményesség, az életkilátások javulása várható.

Szupportív terápia a hányinger, a hányás csökkentése éppúgy, mint a bőr- és nyálkahártya-problémák kezelése, a hasmenés vagy épp a székrekedés orvoslása, a vérszegénység megelőzése és kezelése. Ide tartozik a részben a műtét, részben a betegség miatt megnövekvő trombóziskockázat csökkentése, az egyes onkológiai gyógyszerek miatt megnövekvő kardiológiai rizikó mérséklése.

Szintén a szupportív terápiák részeként igyekeznek megelőzni a fehérvérsejtszám kóros csökkenését (neutropénia), ezáltal a daganatos betegséggel, a daganatellenes terápiával összefüggő fertőzések kialakulását. Az erőnlét, a terhelhetőség megőrzésének egyik kulcsa a tápláltsági szint biztosítása, a kóros fogyás (anorexia-cachexia) megelőzése és mérséklése. Az egyik legfontosabb teendő pedig a fájdalomcsillapítás: minden rendelkezésre álló eszköz bevetése, hogy minél kevesebb fájdalmat éljen át a beteg.

A szupportáció része a pszichológiai támaszadás is, mivel a betegséghez, a kezelésekhez való hozzáállás, az új élethelyzethez való lelki alkalmazkodás is befolyásolja a beteg együttműködését, a terápiás eredményességet – mindenekelőtt pedig a mindennapok életminőségét.

A szupportív terápiák tehát nem daganatellenes kezelések, viszont nélkülük azok nem lennének kivitelezhetők, mert aránytalanul nagy megterhelést és kockázatot, a betegek által nem tolerálható tüneteket okoznának.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top