Mi az a distressz és mit tehet ellene egy daganatos beteg?

Distressznek nevezik azt a jelenségcsoportot, amellyel a daganatos betegek lelkiállapota a leggyakrabban leírható. A distressz a negatív érzelmek széles skáláját foglalja magában a szomorúságtól, a félelemtől, a pánikon keresztül a depresszióig. Ez kezdetben normális reakció a betegben és a hozzátartozókban, de a distressz intenzitása a betegséghez való alkalmazkodással néhány héten belül csökkenhet. Ha a szorongás és kilátástalanság állandósul, s a remény erősödése helyett a beteg tartósan lehangolttá, elkeseredetté válik, csökken az életereje, segítő szakemberhez, pszichológushoz, pszichiáterhez kell fordulni.

A distressz erősödését jelezheti az elhatalmasodó rémület, szorongás, szomorúság, ami miatt például tehetetlennek tartja magát a beteg, s úgy érzi, nem tudja végigcsinálni a kezeléseket. A feszültség következménye lehet az ingerlékenység, a düh, máskor az erőtlenség, a haszontalanság érzete, a koncentrációképesség romlása, a memóriazavarok, a döntésképtelenség. Fizikai tünet lehet a hányinger, álmatlanság, fáradtság, étvágytalanság, a fájdalmak erősödése. A negatív jelenségek  felerősíthetik egymás hatását – vagy épp a gyógyszerek mellékhatásait –, ezzel taszítva negatív örvénybe a beteget. (A distressz tünetegyüttese nemcsak a beteget érinti, hanem a családtagokat, az ápolásban résztvevő-segédkező családtagokat is, sőt ők olykor erősebb distressz hatásokról számolnak be, mint maguk a betegek.)

Tudatosítani kell: a distressznek minden tünete kezelhető. A ráknak – a kezdeti megrázkódtatás után – nem szükségszerű velejárója a krónikus halálfélelem és tehetetlenség érzete! Fel kell kutatni azokat a lelki erőforrásokat, amelyek a múltban is segítettek a krízisek átvészelésében. A rákkal kapcsolatban egyszerre egyetlen problémára szabad koncentrálni: könnyebbnek tűnik a teherrel megbirkózni kisebb részekre bontva, kisebb napi-heti célokat kitűzve. Az „itt és most”-ra kell fókuszálni, mert a jövő iránti állandósuló aggodalom csak elszívja az erőt a jelentől.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top