Mi az egyedi méltányossági eljárás?

Magyarországon a tumordiagnosztikához szükséges vizsgálatokat és a daganatellenes onkológiai gyógyszerek többségét a betegek számára ingyenesen biztosítja a társadalombiztosítás. A támogatott vizsgálatoknál és gyógyszereknél a szakorvosokat nem köti finanszírozási korlát: szakmai belátásuk szerint kérhetnek vizsgálatokat vagy alkalmazhatják a gyógyszereket. (Diagnosztikai várakozás viszont előfordulhat finanszírozási okokból, ha valahol nincs elegendő társadalombiztosító által fizetett kapacitás.)

A Magyarországon egyáltalán nem – vagy az adott betegségtípusban vagy az adott stádiumban nem – finanszírozott gyógyszereket, egészségügyi ellátásokat, szakmailag indokolt esetben, egyedi méltányossági eljárás keretében kérvényezhetik a betegek. Erre prosztatarákos betegeknél leggyakrabban olyan újabb terápiák esetén lehet szükség, amelyek használatát szakmailag már engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), ez a szakmai-tudományos „engedély” Magyarországon is érvényes. Viszont az egyes országokban az Európai Unión belül a gyógyszeres kezelések anyagi-pénzügyi támogatása jelentősen különbözhet. Előfordulhat, hogy a magyar társadalombiztosító (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, NEAK) még nem fogadta be az új gyógyszert a szokásos finanszírozási formákba.

Időről-időre vannak olyan gyógyszerek, amelyeket csak pozitív egyedi méltányossági elbírálást követően finanszírozhat az állami egészségbiztosító. Jellemzően akkor, ha minden más terápiás lehetőség kimerült, illetve a kezeléstől – nemcsak a kezelőorvos, hanem a finanszírozó szakemberei szerint is – érdemi előny várható.
Az egyedi méltányosságot hivatalosan a beteg kérvényezi, az orvos pedig szakvéleményt ír hozzá, illetve csatolja a szükséges leleteket. A gyakorlatban a kezelőorvos állítja össze a dokumentációt, illetve bizonyos esetekben mellékeli a recepteket. Azt is meg kell indokolni, hogy az orvos miért nem a támogatással egyébként rendelkező gyógyszerekkel kezelné a beteget. Az egészségbiztosító a döntésnél figyelembe veszi a beteg kórtörténetét, állapotát, a betegség súlyosságát, a kezelés költségét, a várható egészségnyereséget. A kérelmeket alapesetben 60 napon belül bírálják el, életet veszélyeztető sürgős esetben soron kívül. Ha hiánypótlásra van szükség, annak ideje nem számít bele az ügyintézési határidőbe.

Egyedi méltányossági eljárás nemcsak gyógyszerekre, hanem szolgáltatásokra is vonatkozhat, például kiterjesztett molekuláris genetikai vizsgálat kérelmezésére.

A méltányossági engedélynek már a nevéből is következik, hogy nem biztos, hogy a NEAK az adott gyógyszer alkalmazását az adott betegnél támogatja. Az egyedi méltányossági eljárásban a társadalombiztosító azt is meghatározhatja, hogy a betegnek mennyit kell fizetnie a számára méltányosságból a szokásos ár töredékéért biztosított gyógyszerért, szolgáltatásért.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top