Miben tud segítséget nyújtani a hospice szolgálat?

A hospice osztályok nem elfekvők: egyénre szabott szakmai programmal gondoskodnak arról, hogy az élete végéhez közeledő betegek a lehető legteljesebb ellátást kapják úgy a fizikai, mint a lelki gondozás terén.

A hospice szolgálatoknál sok szakember dolgozik: a fájdalomcsillapításban és a tüneti kezelésekben jártas palliatív szakorvos, szakápoló, az étrendi kérdésekben, táplálkozásban segítő dietetikus, gyógytornász, fizioterapeuta, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, képzett önkéntesek. Az aktuális szükségletek szerint látogatja a beteget a megfelelő szakember.

Otthoni hospice ellátás keretében a munkatársak számos területen segítséget nyújthatnak: az alap- és szakápolási tevékenységekbe például a felfekvések megelőzése és kezelése, a mesterséges táplálás, az infúzió beadása, a katéterezés, a higiénia biztosítása (mosdatás) egyaránt beletartozhat. Emellett a tartós fájdalomcsillapítás beállítása és szükség szerinti módosítása, a gyógyszerelés tervezése és ellenőrzése, a különféle szakápolói feladatok elvégzése, a gyógytorna, a fizioterápia, de akár szociális tevékenységek szervezése, diétás gondozás és tanácsadás, mentálhigiénés gondozás és tanácsadás is része lehet a szolgáltatásnak. A beteg ellátásán túl beletartozhat a családtagok, a közvetlen gondozásban résztvevők hospice ellátásra való felkészítése és napi szintű támogatása is. Az otthoni hospice ellátás az otthoni viziteken túl folyamatos rendelkezésre állást is biztosít.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top