Miért alakulhat ki hasmenés vastagbéldaganatos betegeknél?

Ha egy vastagbéldaganatos beteg hasmenést tapasztal, mindenekelőtt tisztázni kell annak okát, mert ez befolyásolja a kezelést is. Mindenekelőtt: nem biztos, hogy a hasmenés összefügg a daganatos betegséggel vagy kezeléssel, hiszen ebben az élethelyzetben is éppúgy okozhatja vírusos vagy bakteriális fertőzés a híg székletet, mint egészséges embereknél. Ez esetben a székletfogó tüneti kezelés mellett kezelni kell a kiváltó okot is.

A hasmenés lehet gyógyszerek mellékhatása is. Némely antibiotikum éppúgy okozhat hasmenést, mint a daganatellenes kezelések. A vastagbélrák ellen alkalmazott kemoterápiás protokollok és célzott onkológiai kezelések leggyakoribb mellékhatásai között szintén szerepel a hasmenés, mint lehetséges probléma.

Hasmenést okozhat a kismedencei sugárkezelés, amire leggyakrabban végbéldaganat operációja előtt vagy a műtétet követően kerül sor. A sugárkezelés mellékhatásai azonban jellemzően nem azonnal jelentkeznek, hanem akár egy hónappal a besugárzások után, s 1-2 hónapon át is tarthat a hasmenés. A panaszokat felerősítheti, hogy a sugárkezelést gyakran egészítik ki onkológiai gyógyszeres terápiával is, így ahogyan a tumorellenes kezelések pozitív hatásai egymást felerősítve összeadódhatnak, ez igaz a mellékhatásokra is.

A hasmenésnek vastagbéldaganat műtétjét követően lehet anatómiai oka is: ennek annál nagyobb a kockázata, a tumorral együtt minél hosszabb bélszakaszt kellett eltávolítani, mivel így a megrövidült vastagbélben kevesebb időt tölt a salakanyag, ezért nincs elegendő idő a víz visszaszívására, s a normális állagú székletformálásra. Amennyiben ez áll a háttérben, értelemszerűen nem átmeneti, hanem maradandó állapotról van szó, ezért nem elegendő a hasmenés tüneti kezelése: az étrend, az étkezési szokások átalakítására is szükség van ahhoz, hogy uralni lehessen e tüneteket – ebben dietetikus szakemberrel is konzultálni érdemes.

A hasmenés kezelésének fontossága túlmutat önmagán, mivel az elhúzódó hasmenés súlyos szövődmények kockázatát hordozza: növeli a kiszáradásból és a sóháztartás felborulásából adódó súlyos következmények veszélyét, hozzájárul a kóros fogyáshoz, a beteg legyengüléséhez. Ezért különösen fontos, hogy sikerüljön megállítani a hasmenést. Ezt egyrészt a bél mozgását, a bélműködést lassító gyógyszerekkel kísérlik meg, de legalább ekkora jelentősége van az étrendi ajánlások betartásának, illetve a szervezetből kórosan nagy mennyiségben távozó folyadék, ásványi anyagok és tápanyagok pótlásának.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top