Miért alakulhat ki székrekedés vastagbéldaganatos betegeknél?

Ha egy vastagbéldaganatos beteg székrekedést tapasztal, tisztázni kell annak okát, mert ez befolyásolja a kezelést is. Mivel székrekedéstől a daganatos betegségektől függetlenül is sokan szenvednek, nem biztos, hogy a panasz közvetlenül összefügg a daganatos betegséggel vagy kezeléssel, bár kétségtelen, hogy erre – mivel ebben az esetben kifejezetten a bélrendszer a beteg – igen nagy esély van.

A székelési habitusban igen nagy különbségek vannak az emberek között (a napi kétszeri székletürítés éppúgy lehet egészséges, mint a heti kétszeri), ezért mindig az adott beteg saját korábbi szokásaihoz mérten kell megítélni a helyzetet. Az ezen korábban megszokott állapothoz képest történő béllassulásnak is számos kiváltó oka lehet. A székrekedést fokozhatja például a túl kevés rostbevitel, a túl kevés folyadék fogyasztása is.

Maga a daganat elhelyezkedése is okozhat székrekedést, ha a bélbe beterjedő tumor gátolja a salakanyag haladását. Azon túl, hogy a tumor fizikai gátat képez, a salakanyag is hosszabb időt tölt a vastagbélben. Mivel pedig a bél egyik funkciója a bélsárból a víz visszaszívása, így az időben hosszabbá váló út miatt túl sok folyadék szívódik ki, s még inkább kiszárad és formálhatatlanabbá válik a széklet, fokozódik a súlyos-életveszélyes állapotot jelentő bélelzáródás veszélye is.

Kockázatot rejt a műtét, illetve az azzal járó mozgáshiány. Fekvőbetegeknél gyakoribb a székrekedés, mivel hiányzik a fizikai aktivitás bélmozgást serkentő hatása, ráadásul a felületesebb légzés sem segíti a bélmozgást, valamint a gravitáció sem tudja a gyorsabb tranzitot elősegíteni.

Sok gyógyszer mellékhatása lehet székrekedés. Még a mellékhatások csökkentésére alkalmazott különféle gyógyszerek is okozhatják e másik mellékhatást: ez a helyzet például az úgynevezett „szetron típusú” hányáscsillapítókkal, amelyeket a kemoterápia által kiváltott émelygés és hányás elkerülése, mérséklése érdekében adnak, de a műtét utáni vagy a műtéttől független daganatos fájdalmat csillapítani hivatott morfin-származékok is székrekedést okozhatnak.

A már említett bélelzáródás mellett a székrekedés szövődménye lehet – az akár rendkívül fájdalmassá váló székletürítésen túl – az erőlködésből adódó aranyér, a végbélnyílás berepedezése, sérv vagy végbélsipoly kialakulása is. Emiatt a székrekedés kezelése, illetve lehetőség szerinti megelőzése orvosi feladat. Az orvosi javaslatnak megfelelően alkalmazható hashajtó gyógyszer, székletlazító cukros oldat, síkosító olaj vagy ricinus, glicerint tartalmazó végbélkúp is.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top