Miért fenyegeti szarkopénia a daganatos betegeket és mit jelent ez?

A szarkopénia (sarcopenia) szó szerinti jelentése hús-szegénység, s azt a folyamatot jelöli, amely során csökken az izomtömeg és az izomerő.

A szarkopénia az öregedéssel természetes módon is kialakul, következtében az életkor előrehaladtával csökken a terhelhetőség, az állóképesség, nehezebbé válik a mozgás. Becslések szerint egy 70 éves ember a korábbi izomzatának már csak kétharmadával, egy 85 éves pedig kevesebb mint felével rendelkezik. Természetesen ebben nagy egyéni különbségek vannak, s a leépülés mértékét befolyásolja a genetikai tényezők mellett az életmód, az étrend, a fizikai aktivitás, a különféle betegségek.

Daganatos betegség esetén a szarkopénia felgyorsulhat. Ennek oka, hogy a daganatos betegség, illetve a daganatellenes kezelések következtében gyakran kialakuló kóros fogyás (cachexia) az izomszöveteket  is károsítja, ami a tartó- és mozgatóizmokat éppúgy hátrányosan érinti, mint például a légzőizmokat vagy a szívizmot.

A szarkopénia lassításának három pillére van: a könnyen emészthető, fehérjékben gazdag táplálkozás (sovány húsok, hal, tej és tejtermékek), a rendszeres és folyamatos fizikai aktivitás, valamint a daganattal összefüggő kóros fogyás esetén a cachexia komplex kezelése (amelynek lépéseit más válaszunkban részletesen taglaljuk).

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top