Miért kellhet a prosztatával együtt olykor nyirokcsomókat is eltávolítani?

A nyirokérhálózat, valamint a nyirokcsomók legfontosabb feladata, hogy a szervezetet érő vírus- és baktériumfertőzések ellen szűrőként szolgáljanak. Ezen felül nyiroknedvként összegyűjtik és elvezetik a szövetekben képződő folyadéktöbbletet. Mivel a nyirokkeringés behálózza az egész szervezetet, ezt a rosszindulatú daganatok is ki tudják használni arra, hogy szétterjedjenek. A daganatok gyakran adnak áttéteket a nyirokcsomókba. Az úgynevezett limfogén áttétképzés során először általában az elsődleges tumorhoz legközelebbi nyirokcsomó(k)ban alakul ki áttét, ezek után pedig akár távoli nyirokcsomókban vagy távoli szervekben is. Az áttétes nyirokcsomók rendszerint nem fájdalmasak, nem okoznak panaszokat. Mivel általában nem felszíni nyirokcsomókról van szó, a legtöbb esetben a beteg számára az áttétek észrevehetetlenek, azokról a képalkotó vizsgálatok, a biopsziás vagy a műtéti szövettan nyomán szerezhető tudomás. A képalkotó vizsgálatok közül a CT csak egy adott méret felett veti fel kóros nyirokcsomók jelenlétének gyanúját, MR segítségével viszont már kisebb méretű nyirokcsomóáttétek is felfedezhetők.

Rizikóskálák segítségével már a műtét előtt felmérhető, hogy szükséges-e a kismedencei nyirokcsomók egy részének eltávolítása. Ezt akkor tartják indokoltnak, ha a nyirokcsomóáttétek képalkotó vizsgálatokon kimutathatók vagy ha azok valószínűsége meghaladja az 5 százalékot. A valószínűséget a PSA tumormarker értéke, a klinikai stádium, a Gleason-score érték és a biopszia lelet alapján számolják ki. Ha indokolt, akkor kiterjesztett nyirokcsomó-eltávolítást végeznek, tehát a prosztata összes regionális nyirokcsomóját kiveszik. Ez a beavatkozás információkat ad mind a betegség stádiumáról, mind a kilátásairól. Alacsony rizikójú prosztatadaganat esetén nem szükséges nyirokcsomó-eltávolítás. Ha nyirokcsomó-érintettséget észlelnek a prosztata radikális eltávolítása során, akkor adható műtét utáni hormonterápia (androgén deprivációs terápia, ADT, vagyis a férfi nemi hormonokat „elnyomó” kezelés), esetleg besugárzással kombinálva.

A nyirokcsomók érintettsége tehát előrehaladottabb betegségre utal. A nyirokcsomók eltávolítása nagyobb műtéti megterhelés, ám bizonyos stádiumokban javítja a daganat kórjóslatát. Ha az áttétek nem csak az elsődleges tumor körüli területen, hanem azon kívül is megjelennek, akkor a sebészeti eltávolítás helyett a teljes szervezetre hatni képes gyógyszeres kezelések kerülnek előtérbe.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top