Miért léphet fel hányás, hányinger a vastagbélrákos betegeknél?

Egészséges embereknél is számos ok válthat ki hányást, hányingert (például terhesség, tengeri betegség, másnaposság), ezek a tényezők egy daganatos betegségnél, illetve daganatellenes kezelések során megsokszorozódhatnak.

Hányást, émelygést okozhat maga a daganat is, amely már egész kicsi méretű gócként is képes olyan anyagokat termelni, s felszabadítani a szervezetben, amelyek negatívan befolyásolják az anyagcsere folyamatokat (metabolizmust). Állhat a háttérben kiszáradás vagy a vízkiválasztás zavaraként (például mellékvesekéreg elégtelenségéből adódóan) vízfelhalmozódás (hypovolaemia és hypervolaemia), túl magas kalciumszint (hyperkalcaemia) is. Hányingert okozhat a veseelégtelenségből eredő urémia (uraemia), amikor a vérben felhalmozódnak a fehérje-anyagcsere bomlástermékei (jellegzetes tünet ekkor a hányinger, hányás mellett a bőr szürkés színű elszíneződése is). Gyomor- vagy bélrendszeri elzáródás és májáttét éppúgy okozhat hányingert, mint a központi idegrendszerben (agyban) lévő daganatos góc. Gyulladás és fertőzés is állhat a tünetek mögött, valamint pszichológiai tényezők – nevezetesen a kemoterápiától, a kezelésektől való félelem – is kiválthat hányingert (anticipátoros hányás).

Mindezekhez a tényezőkhöz adódnak hozzá a daganatellenes kezelések hányingert, hányást okozni képes mellékhatásai, amelyek egyrészt képesek felerősíteni az egyébként is meglévő alaptüneteket, illetve azok nélkül, önállóan is ki tudnak émelygést, hányást váltani.

Felléphet hányinger, hányás közvetlenül a daganatműtét után is, amikor az általános anesztézia (altatás és műtéti fájdalomcsillapítás) mellékhatása lehet az öklendezés, a görcsös gyomorürítés. Egyes fájdalomcsillapítók (opiátok, morfinszármazékok) szintén okozhatnak émelygést. (A daganatműtét utáni lehetséges mellékhatásokat önálló válaszban tárgyaljuk.)

Legnagyobb kockázattal – s a leginkább közismert módon – az onkológiai gyógyszeres kezelések, tehát a kemoterápiák, illetve a célzott gyógyszeres kezeléssel kombinált terápiák okozhatnak hányingert, hányást. A több szálon futó hatásmechanizmus lényege, hogy a szervezetbe kerülő, illetve ott a kezelések hatására termelődő vegyi anyagok ingerlik az agy hányásközpontját, s a szervezetnek a hányással gyakorlatilag egy védekező funkciója aktiválódik. Szintén okozhat hányingert, hogy a gyorsan osztódó ráksejtekre ható kemoterápiás gyógyszerek más gyorsan osztódó, de egészséges sejteket is károsítanak, így a gyomor- és bélrendszer nyálkahártyáját is. A tápcsatorna nyálkahártyájának károsodása ugyancsak hozzájárulhat hányingerhez.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top