Miért lett több a májrákos beteg?

A hepatitis C (fertőző májgyulladás) és az elhízás lehet az oka a májrákos esetek számában bekövetkezett növekedésnek ” ezt a Mayo Klinika két új kutatása is megerősítette. A betegség gyakorisága az elmúlt 30 évben megháromszorozódott.

A végstádiumú hepatocelluláris karcinóma (HCC), vagyis a májrák öt évet meghaladó túlélési aránya mindössze 10-12 százalék. A Mayo Klinika kutatói úgy vélik, eredményeik segíthetnek a korábbi felismerésben, így több beteg élete lesz megmenthető – írta a HVG online nyomán a Weborvos.

A Mayo Clinic Proceedings című folyóirat januári kiadása számolt be munkájukról. „A két kutatás rávilágít annak fontosságára, hogy a kockázatnak kitett embereket azonosítsuk, így a betegséget egy korábbi, jobban kezelhető szakaszában csíphessék el” – mondta W. Ray Kim gasztroenterológus, hepatológus specialista, a kutatás vezetője. A Rochester Epidemiológiai Projekt több évtizednyi adatát dolgozták fel. (Ez a fekvő- és járóbeteg-ellátásról készült nemzeti adatbázis.)

Habár az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézete a HCC előfordulási arányát 100 ezer emberből 5,1 esetben adta meg, az új kutatás szerint ez az arány nagyobb, 6,9-re rúg. Azt is felfedezték, hogy a daganatfajta kialakulásának egyik kockázati tényezője a hepatitis-C fertőzés. „A fertőzést követően 20-30 év is eltelhet a rák kialakulásáig” – jegyezte meg Kim. „Olyan betegeket kezelünk, akik 50-60 évesen lettek rákosak, és nem is szereztek tudomást a 30 évvel korábban elkapott fertőző betegségükről.” Kimutatták azt is, hogy a HCC-s esetek 11 százaléka az elhízással is összefüggésben volt, különösen a zsírmáj jelenségével. „Ez az esetek kisebb százalékát teszi ki. De a nemzetszerte terjedő elhízási járvány miatt úgy véljük, a közeljövőben drámai növekedést tapasztalunk majd a májrák terjedésében” – hangsúlyozta a kutató.

Az Egyesült Államokban élő szomáliai származású lakosokat egy külön kutatás során vizsgálták. Az afrikai országban ugyanis igen magas a hepatitis-B előfordulási aránya, ami szintén HCC-hez vezethet. E vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy a szomáliaiak körében felfedezett májrákos megbetegedések jelentős hányada nemcsak a fertőzés B, de a C típusához is kapcsolódott.

A szerző, Abdirashid Shire javaslata szerint, nagyon fontos lenne a hepatitis C szűrése a szomáliai származásúak számára, az eredmények is erre utaltak, mert „a szűrések által szorosabban figyelemmel lehetne kísérni a kockázatnak kitett rétegben a májrák előfordulását”.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
A média 2012-ben is napirendre vette a májrákot
Milyen sors vár valakire, ha májrákos?
Májrák gyógyítása: mire van ma lehetőség?
A májrák túl későn ad hírt magáról
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok

Top