Miért nem veszik észre a torokban a rákot?!

Sokszor éveken át nem diagnosztizálják a fej-nyaki régióban kialakuló rákot, pedig az az esetek egy jelentős részében a háziorvos, a fogorvos vagy maga a beteg által is észrevehető lenne. Ez az egyik fő oka annak, hogy a szájüregi daganatok, garatrákok, gégerákok, nyelőcsődaganatok kezelését túl későn kezdik el.

– Sajnos a fej-nyaki daganatos betegeket általában csak késői fázisban kezdik el kezelni az orvosok, ennek pedig a késői tünetmegjelenés és késői felismerés, ebből adódóan a diagnózis felállításának és a kezelés elindításának késlekedése az oka – figyelmeztet Jean-Louis Lefebvre professzor, az Európai Fej-Nyak Társaság elnöke. Hozzáteszi: „más szervezetekkel közösen azért dolgozunk, hogy javítsuk a diagnosztizált betegek esélyeit és terápiás eredményeit, többek között a tünetekre és jelekre felhívó figyelemfelkeltéssel. Tesszük ezt mind a betegek, mind a háziorvosok és a fogorvosok körében.”

Jean-Louis Lefebvre minderről annak kapcsán beszélt a közelmúltban, hogy egy nemzetközi vizsgálat ismételten alátámasztotta: a daganatok növekedési faktor receptorait (EGFR) blokkoló célzott onkológiai kezelés a kemoterápiával kombinálva képes megnövelni az előrehaladott vagy áttétes fej-nyaki daganattal küzdő betegek teljes túlélésének időtartamát anélkül, hogy rontaná a megnövekedett élettartam életminőségét. Ezekben az előrehaladott esetekben a kezelések az időnyerést és az állapot rosszabbodásának elodázását szolgálják, az átlagos életkilátásokon az javítana sokat, ha korábban felismernék és kezelni kezdenék a bajt.

Az orvosok és a rákbeteg sorstársakat összefogó civil szervezetek mindenkit figyelmeztetnek: ha a szájban vagy a torok területén nem múló, szemmel látható vagy panaszt okozó elváltozást észlelnek, ne halogassák azt megmutatni háziorvosnak, fogorvosnak vagy szájsebésznek, aki el tudja dönteni, igényel-e az elváltozás további kivizsgálást, kezelést.

Kapcsolódó cikkek:

Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Szájüregi daganatok
Tumorok a fej-nyaki régióban
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

 

Top