Mik a jellemzői és hogyan kezelhetők a prosztatarák tüdőáttétek?

Kezdetben a tüdőben lévő góc(ok) általában nem okoz(nak) tüneteket, elhelyezkedésétől függően lehetséges, hogy még egy több centiméter átmérőjű tüdődaganat sem okoz panaszt. Gyakran a kontroll képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, CT) jelzik elsőként azt, hogy áttét (metasztázis) jelent meg a tüdőben.

A tüdőáttét által kiváltott panaszok attól függnek, mennyire érintett a légzőszerv: egyetlen (soliter) daganatos góc vagy többszörös (multiplex) áttét van jelen, a rosszindulatú elváltozások a tüdő melyik részében alakultak ki. Leggyakoribb panaszok közé a köhögés, a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom tartozik, ritkán előfordulhat vérköpés, rekedtség vagy nyelési nehézség is. A tüdőáttétek a speciálisan a légzéshez kapcsolódó tüneteken túl – a daganatok által termelt különféle anyagok révén – kiválthatnak vagy felerősíthetnek a daganatos betegségre egyébként jellemző olyan általános panaszokat, mint a fogyás, a fáradékonyság, az erőtlenség, a levertség.

A tüdőáttétek kezelése – a beteg általános állapotán túl – azon múlik, milyen a daganatos betegség státusza: van-e máshol is áttét, illetve a tüdőben megjelent metasztázisok sebészileg eltávolíthatók-e? Gyógyító célú tüdőműtét akkor jöhet szóba, ha az áttét operációjával teljesen daganatmentessé válhat a beteg, erre azonban sajnos ritkán van lehetőség. Ha ugyanis a tüdő teli van apró áttétekkel (multiplex metasztázis), esetleg a szervezet több más részén is ott vannak a daganatok, akkor ezek közül egy-egy gócot általában nincs értelme eltávolítani úgy, ha a többi ott marad a szervezetben.

A tüdőből az áttét sebészi eltávolítása történhet nagy feltárású, nyílt műtéttel és „kulcslyuk-sebészettel”. Utóbbi eljárás (videotorakoszkópos műtét) lényege, hogy apró nyílásokon keresztül vezetnek be kamerát és sebészi eszközöket, így kisebb a megterhelés, gyorsabb lehet a lábadozás. Hátránya, hogy a sebész nem látja teljességében, nem tapinthatja át a saját kezével a tüdőt. Mindig az adott osztály felkészültségén és az adott beteg leletein alapuló, személyre szabott döntésnek kell születnie a célravezetőbb módszerről. A sebészileg eltávolított tüdőáttét jellemzően nem újul ki. Ha mégis ismét megjelenik, s még mindig csak a tüdőre koncentrálódik, akár ismételhető is lehet a tüdőműtét.

A műthetetlennek (inoperábilisnak) ítélt tüdőáttétek egy része onkológiai kezelésekkel műthetővé tehető, ezt kombinált kemoterápiás és célzott terápiás kezelés szolgálhatja. Összességében viszont erre csak igen kevés tüdőáttes betegnél van lehetőség. A kezelést alapvetően az egész szervezetre daganatellenes hatást kifejtő kemoterápia, a célzott onkológiai gyógyszerek megfelelő ütemezése, kombinációja jelenti, ezektől remélhető a betegség visszaszorítása, kordában tartása, az állapotrosszabbodás késleltetése.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top