Mik azok a vastagbélpolipok és miért alakulnak ki polipok a vastagbélben?

A vastagbelet nyálkahártya borítja, amely gyorsan osztódó sejtekből áll, s folyamatosan megújul: az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nyálkahártyán kinövések keletkeznek. Ezek a növedékek rendellenes szövetszaporulatok, ezért kórosnak tekinthetők, ám döntő többségükben csak helyben növekednek, tehát nem szűrik be a környezetüket és nem hajlamosak terjedésre, ezért jóindulatú daganatoknak tekinthetők. Problémát alapesetben akkor okozhatnak, ha túl nagyra nőnek, s beszűkítik a belet. A polip egyébként nem egy pontos meghatározás az elváltozásokra, hanem olyan gyűjtőfogalom, amelyet több típusú nyálkahártya-elváltozás jelölésére is használnak.

Becslések szerint 50 éves korban az emberek 20 százalékának, 80 éves korban az emberek mintegy felének vannak polipok a vastagbelében. Az esetek nagyon kis arányát adó, bizonyítottan örökletes betegségeket (familiáris poliposis, FAP) leszámítva csak vélelmezések vannak arra vonatkozóan mi váltja ki a polipok megjelenését. Korábban feltételeztek kórokozókat, fertőzést a háttérben, ám ez nem bizonyosodott be. Genetikai hajlam mellett leginkább a vastagbél nyálkahártyáját évtizedeken át érintő, az életmódból, az étrendből is adódó károsodásokat vélelmeznek. Mivel az összefüggés fennáll a túl kevés rostfogyasztás, a túl sok vöröshúsfogyasztás, az elhízás, a mozgásszegény (ülő) életmód és a vastagbéldaganatok kockázata között, ugyanezek a tényezők a rákmegelőző állapotnak tekinthető polipok kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Természetesen nem lesz minden polipból daganat, e növedékeknek is több típusa ismert. Alakjukat tekintve lehetnek nyéllel vagy közvetlenül a bélfalhoz kapcsolódók, hasonlíthatnak szemölcshöz, felvehetnek gombaszerű alakzatot is. Panaszt ritkán okoznak a polipok, de mivel egy részük hajlamos a rosszindulatú elfajulásra, javasolt az eltávolításuk: ezt vastagbéltükrözés során általában rögtön meg is lehet tenni, s ezzel kiiktatni ezt a potenciális kockázati tényezőt. Saját példájuk nyomán a vastagbéldaganattal már szembesült betegek is tehetnek azért, hogy ösztönözzék 50 évet betöltött ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat: ne halogassák a vizsgálatot, vegyenek részt vastagbéltükrözésen és szabaduljanak meg idejében az esetleges bélpolipjaiktól.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top