Mikor alakulhat ki vastagbéldaganatos betegnél bélelzáródás, mik a tünetek?

Bélelzáródás (ileusz) a vékonybélben és a vastagbélben egyaránt előfordulhat. Két fő típust különböztetnek meg: mechanikus bélelzáródás esetén valamilyen fizikai akadály szűkíti le a bél átmérőjét és gátolja meg a salakanyag továbbhaladását, funkcionális (paralitikus) bélelzáródásnál pedig a bél működése áll le, bénul le egy adott szakaszon, s ezért nem továbbítja a bélsarat. A bélelzáródás mindkét esetben lehet teljes vagy részleges.

A vékonybélben gyakoribb a bélelzáródás, mint a vastagbélben. A bélszűkületet okozhatják a bélen kívüli tényezők, például amikor egy sérv kívülről nyomja össze a belet (kompressziós ileusz), illetve a bél átmérőjét belülről leszűkítő okok (obstrukciós ileusz), például egy daganat. Előfordul, hogy bélelzáródással kerül egy beteg kórházba, s ekkor derül fél a vastagbéltumorra. Elsősorban a vékonybélnél a bélfal összetapadása (adhézió) is előfordulhat. A bélelzáródás rizikóját a vastagbéldaganat operációja (de a nőgyógyászati, a sérv- vagy a vakbélműtét is) növeli, ha a műtétet követően nem indul meg újra rendeltetésszerűen a bélműködés, s így felhalmozódik a béltartalom. Előfordulhat, hogy bélgyulladás, Crohn-betegség vagy összenövés okozza az elakadást, ritkán epekő, kemény széklet beékelődése vagy bélférgesség is okozhat ileuszt.

Kezdeti figyelmeztető jel lehet a széklet megváltozása, hasmenés vagy székrekedés is. Ugyanakkor nem ritka, hogy nincsenek komoly előjelek, hanem már maga a bélelzáródás okoz panaszokat. Mivel ilyenkor az elzáródás előtti szakaszban a bélrendszer tovább működik, egyre több levegő, folyadék, salakanyag halmozódik fel, ami erős görcsös fájdalmat vált ki, a has nyomásérzékennyé válik. Ezt tetézheti a levegő beszorulásából adódó puffadás is. Az erős fájdalmak mellett hányinger, hányás is jelentkezhet.

A bélelzáródás súlyos-életveszélyes szövődményekkel fenyeget, ezért sürgősségi állapotnak számít, azonnali kórházi kezelésre van szükség.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top