Mikor és hol kell(ene) felvenni a kapcsolatot a hospice szolgálattal egy betegnek, hozzátartozónak?

Minden beteg annak reményével kezdi meg és folytatja az onkológiai kezeléseket, hogy javítani tud életkilátásain. Ennek ellenére, ha előrehaladott, többszörös áttétes, többszöri kezelésváltás ellenére is rosszabbodó stádiumba kerül valaki, érdemes felkészülni a daganatellenes kezelések utáni időre is. Hasznos tisztában lenni azzal, mi a teendő akkor, ha netán be kell fejezni az aktív onkológiai kezeléseket, mert azoktól reálisan már nem várható érdemi javulás. Ez nem a remény feladását jelenti, hanem a realitásokhoz való alkalmazkodást és a betegút további részére való tudatos felkészülést.

Az aktív onkológiai terápiák lezárása nem feltétlenül jelenti az élet közeli végét, ekkor a betegek még nincsenek feltétlenül rossz állapotban. Ezt jelzik egy vastagbélrák többszörös tüdőáttétjeivel kezelt 64 éves asszonynak is a sorai, aki a Rákgyógyítás.hu portálon adott képet helyzetéről.

„Elbocsátottak az onkológiáról: az elmúlt években megkaptam minden kezelést, amit megkaphattam, sikerült is feltartóztatni a rákot, de az utolsó kontrollvizsgálat szerint tovább szaporodtak az áttétes gócok. Úgy magyarázta a főorvos, hogy mostanra ellenállóvá váltak a ráksejtek a kezelésekkel szemben, ezért nincs tovább értelme az infúzióknak. Súlyos panaszom egyelőre nincs, bár az egyik lábam kezd dagadni és jobban fáradok, mint korábban, ami már az előjele lehet a későbbi tüneteknek. De ellátom a háztartást, hétvégenként pedig várom az unokáimat, hogy minél többet lehessünk együtt, amíg lehet, mert ez már igen korlátos idő.”

Amint véget ér az aktív onkológiai kezelés, a beteg jogosult a társadalombiztosító által támogatott hospice ellátásra, azt a kezelőorvos, a háziorvos, a beteg és a hozzátartozó egyaránt kezdeményezheti. Súlyos tévhit, hogy a hospice csak az utolsó napok haldoklásáról szól. A hospice szakemberei nem a halálért, hanem az életért dolgoznak. Sok esetben a betegek és a hozzátartozók azzal halogatják a segítségkérést, hogy „mi még nem tartunk ott”, s emiatt csak akkor kezdenek kapkodni, amikor drámaian romlik a beteg állapota. Pedig a hospice akár egész éven át tud segíteni, a beteg igényeihez igazodó ápolást, fájdalomcsillapítást, testi-lelki támaszt nyújtani. A hospice szolgálattal való kapcsolatfelvétel nem lemondást jelent az életről, hanem az egyik a legfontosabb dolog, amit a beteg önmagáért vagy a hozzátartozó a betegért megtehet.

Mind az onkológiai osztály, mind a háziorvos információt tud nyújtani arról, hogy az adott lakóhelyen milyen hospice szolgálat(ok) érhető(k) el, erről településenkénti bontásban a www.hospice.hu weboldal ellátáskereső menüpontban is felvilágosítás kapható.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top