Mikor fenyegetnek idegi eredetű fájdalmak, neuropátiás panaszok egy vastagbélrákos beteget?

Neuropátiás fájdalmakat az idegrendszer károsodása, működészavara okoz. Nincs valódi fájdalominger, a különféle érzetek mégis fájdalmat váltanak ki.

Esetenként már a bőr finom érintése is fájdalmat okoz (allodínia), azaz fájdalmatlan ingerek fájdalmasként kódolódnak az agyban, illetve fájdalomként vetülnek ki a test különféle részeibe. Jellemző még a zsibbadásszerű, bizsergő, áramütésszerű, tűszúráshoz hasonló fájdalom, máskor hangyamászáshoz hasonló tapasztalatokról számolnak be a betegek, mindezt összefoglalóan fonákérzésnek (paresztézia) nevezik. Előfordul, hogy egy objektíven kis fájdalmat felnagyítva érzékel a beteg, emiatt fokozott fájdalmat él át (hiperalgézia). A tünetekből adódóan a neuropátiás fájdalom – különösen szervi fájdalmakkal társulva – jelentősen rontja az életminőséget, ráadásul gyakran társulnak hozzá pszichológiai tünetek is, amelyek tovább rontanak a helyzeten.

Neuropátiás fájdalmat többféle betegség kiválthat. Klasszikus példa az arc érzőidegeinek károsodása. Ha az arcidegzsábát nem ismerik fel, akkor a fogászaton kihúzzák a fájdalmasnak érzett fogat vagy fogakat, de a fájdalom ettől mit sem enyhül, mert valójában nem is a fogak fájnak, hanem az idegek ingerületvezetése károsodott. A neuropátiás fájdalom előfordul cukorbetegek körében is. Vastagbélrákos betegeknél a neuropátiás fájdalmat okozhatja maga a daganat, ha idegpályákat érint. Közvetlen idegi tumorterjedés nélkül is jelentkezhet neuropátiás fájdalom, mivel a daganat által kibocsátott anyagok képesek lehetnek az idegpályák működését is befolyásolni.

Az onkológiai terápiák mellékhatása is lehet neuropátiás fájdalom: a vastagbélrák kezelésében is alkalmazott kemoterápiás protokollok egyik fontos daganatellenes hatóanyaga például idegkárosító hatású lehet (szakszóval neurotoxicitást vált ki). A kemoterápia által kiváltott perifériás neuropátia (CIPN) az érzőidegeket károsítja. Ez az érintett betegeknél (nem mindenkinél) még az onkológiai kezelések után is rosszabbodhat, s a terápia után egy évvel is fennállhat.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top