Mikor kell nyílt műtéti feltárás és mikor lehet laparoszkóppal műteni a prosztatarákot?

Onkológiai szempontból a prosztatarák gyógyítását tekintve a nyílt feltárás és a kis lyukakon keresztül bevezetett eszközökkel végzett laparoszkópos műtét eredményessége azonosnak tekinthető. A döntés a daganat elhelyezkedésén, a beteg adottságain, állapotán, az adott kórház vagy klinika felszereltségén és gyakorlatán, a műtétet végző sebész szakmai meglátásán és tapasztalatán is múlik.

A radikális műtét a prosztata és az ondóhólyagok eltávolítását jelenti, a kockázati besorolásnak megfelelően akár a kismedencei nyirokcsomókkal együtt. A műtét hasi feltárással, laparoszkóposan, 3D laparoszkóposan vagy robottal is elvégezhető. (A robot asszisztált műtéti technikánál is sebész irányítja az operációt. Jelen kiadvány szerkesztésének lezárásakor ez még csak külföldön, ott is csak korlátozottan érhető el.)

A prosztata megközelíthető a hasüreg falán keresztül, valamint a hasfal és a hasüreg fala (perito neum) közötti virtuális tér tágításával (extraperitoneálisan), így anélkül végezhető el a műtét, hogy a hasüreget érintené. A hasüreg falán keresztüli behatolást akkor alkalmazzák, amikor kismedencei nyirokcsomó-eltávolítást is szükséges, mert ilyen esetben jól preparálhatók azok a képletek, amelyek a nyirokcsomók eltávolításának határait jelzik.

Előnye a nyílt feltárás nélküli laparoszkópos műtéteknek a kisebb mértékű műtét utáni (posztoperatív) fájdalom, valamint a kisebb behatolási kapu, mivel a kisebb sebek gyorsabban gyógyulnak. Műtéttechnikai előny, hogy laparoszkópos műtétek során a szervek kifejtése, szétválasztása (preparálása) finomabban végezhető. Ugyan a kiterjedt hason belüli összenövések nem jelentenek abszolút ellenjavallatot (kontraindikációt), de akadályozhatják a laparoszkópos műtétek elvégzését. Ilyenkor különösen oda kell figyelni az eszközök hasüregbe történő bevezetésére, hogy ne sérüljön semmilyen esetlegesen kitapadt szerv. Amennyiben szükséges – például üreges szerv sérülésekor vagy laparoszkóposan nem uralható vérzés esetén – operáció közben változtatni kell a műtéti stratégián, meg kell nyitni a hasüreget, és nyílt műtétként befejezni az operációt. Lehetnek más kísérőbetegségek is, amelyek akadályai lehetnek a laparoszkópos műtétnek. A laparoszkópos műtétek speciális technikai jártasságot és tapasztalatot igényelnek az operáló orvos részéről, továbbá magasabbak az eszközköltségek, maga az operáció is tovább tart. Általános sebészi álláspont, hogy a műtét sikeressége nem a módszeren múlik, hanem azon, hogy az adott módszerben mekkora tapasztalata van az adott sebésznek.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top