Mikor mennek szűrésre az ismert emberek?

Hetvenezer új daganatos megbetegedés fordul elő évente Magyarországon, s legalább 350 ezren élnek daganatos betegséggel. Magyarország férfi és női rákhalálozásban egyaránt első a világon. Nem volt ez mindig így, s ez az állapot most sem törvényszerű. A tragédiák megelőzéséhez az kell, hogy az emberek elmenjenek szűrővizsgálatra, s a felfedezett daganatos betegségekben az orvosok idehaza is minél hamarabb alkalmazhassák az onkológia tudományos eredményeit. Minderről prof. dr. Bodoky György, a fővárosi Szent László Kórház onkológus osztályvezető főorvosa beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban.

– A legnagyobb eredmény a szűréstől várható. Égető szükség van arra, hogy a diagnózist még korai stádiumban ismerjük fel. Fontosak persze a korszerű terápiák, de a legfontosabb mégis az, hogy időben felismerjük a betegséget. Számtalan olyan betegség van, amelynél egy megfelelő szűrőprogrammal drámain csökkenthető lenne a halálozás, akár néhány év alatt. Ilyen az emlődaganat, a nőgyógyászati és a vastagbélrák. Minden eszközt be kellene vetni ennek érdekében. A médiának például naponta kellene a vastagbélszűrésről érkező Győzikét és más celebeket megszólaltatni, vagy Gyurcsányt és Orbánt elküldeni egy-egy szűrőprogramra. Nem szabadna ezt a régi gátlásos, témától ódzkodó attitűdöt megtartani. A behívós rendszer nem túl hatékony, új világot élünk: a PR és a reklám segíthet aktivizálni az embereket – fogalmazott Bodoky György.

– Igazságtalan lennék, ha azt mondanám, hogy az OEP nem próbál komoly erőfeszítéseket tenni, hogy a rákbetegek a legkorszerűbb gyógymódokhoz hozzájussanak. Ennek ellenére azonban sok gyógyszer késleltetve kerül hozzánk, amelynek nyilván gazdasági okai vannak. Ma Magyarországon van számtalan olyan terápiás protokoll, ami nem elérhető, de az is igaz, hogy Nagy-Britanniában például sok olyan terápia nem finanszírozott, ami nálunk igen. Bizonyos országokban nagyobb a hozzáférés lehetősége, míg másutt – mint például nálunk – szigorúbb, szűkebb a rendszer – olvasható az interjúban.

– Az onkológia nagyon gyorsan fejlődik, szinte havonta jönnek ki új gyógyszerek, amelyeknek a regisztrációja azonban akár egy évig is eltarthat. Egy jóérzésű orvos ezt az időszakot nem tudja, nem akarja kivárni, hiszen egy korszerűbb készítmény meghosszabbíthatja a betege életét. Ha azonban az egészségbiztosító ezt nem fedezi, akkor nem lehet mit tenni, márpedig a regisztráció előtt eddig nem volt erre mód. Ma már azonban Magyarországon is van arra lehetőség, hogy kérvényezze az orvos egy-egy beteg esetében a támogatást, ezt nevezzük off-label kezelésnek – fogalmazott Bodoky György.

A teljes interjú a hvg.hu portálon olvasható.

Kapcsolódó cikkek:
Rákkutatás a betegek részvételével
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Top