Mikrometasztázisok: léteznek a vastagbéldaganatnak „láthatatlan” áttétei?

A vastagbélrákos betegek egy részének már a betegsége kiderülésekor kimutatható áttétei vannak: röntgen, CT, MRI vizsgálatok képén kirajzolódhat daganatos sejtcsomó az elsődleges (primer) tumortól távoli szerv(ek)ben is, leggyakrabban a májban vagy a tüdőben. Minél korábban sikerül felfedezni a vastagbéldaganatot és eltávolítani a szervezetből, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerül elkerülni az áttétek kialakulását. Egy negatív – kóros daganatos elváltozást nem mutató – CT, MRI vagy röntgenkép sem garancia ugyanakkor arra, hogy valahol a szervezetben ne lennének már kicsiny daganatos gócok, amelyek méretükből adódóan még nem láthatók képalkotó vizsgálatokkal.

Ezeket a láthatatlan gócokat nevezik mikrometasztázisoknak, azaz parányi áttéteknek. Létezésüket az bizonyítja, hogy a vastagbélrák diagnózisa idején az átfogó vizsgálatok révén áttétmentesnek bizonyuló betegek egy részénél az idő múltával egyszer mégiscsak megjelennek látható áttétes gócok. S mivel ezen gócok „csírái” nem kerülhettek újonnan a szervezetbe, már ott kellett lenniük valahol az előtt is, hogy kimutatható méretűvé változtak volna.

Ez a tény adja meg a magyarázatot a sikeres tumoreltávolító műtéten átesett betegek gyakori kérdésére: ha a sebész teljesen eltávolította a daganatot és a képalkotó vizsgálatok nem mutatnak sehol további tumoros betegséget, mi szükség mégis a megterhelő onkológiai kezelésekre, kemoterápiára? A válasz: okkal feltételezhető, hogy a véráramban vagy valamelyik szervben megbújva már/még ott lehetnek kicsiny daganatos gócok, amelyeket el kell pusztítani. A műtét után alkalmazott – szakszóval adjuváns – kemoterápiának ez a lényege: a feltételezett mikrometasztázisok elpusztítása, ezzel a kiújulási, áttétképzési kockázat csökkentése, illetve ha ez nem sikerül, e negatív következmény elodázása. Tény: sok betegnél nem sikerül adjuváns kezelésekkel sem megakadályozni, hogy évek múltán esetleg megjelenjenek áttétek, viszont a világszerte összegyűlt tapasztalatok alátámasztják, hogy kevesebb betegnél jelentkezik a vastagbélrák helyi vagy áttétes kiújulása azok közül, akik a műtét után kaptak adjuváns kemoterápiát. Végbélrák esetén a műtét utáni sugárkezelésnek – vagy sugárral kombinált gyógyszeres terápiának, az úgynevezett kemoradioterápiának is ugyanez az értelme: a mikrometasztázisok minél nagyobb számú likvidálása.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top