Milyen étrend javasolható sztómával élő betegek számára?

Nincsenek kőbe vésett szabályok: minden betegnek önmagának kell kitapasztalnia, hogyan reagál a szervezete az egyes ételekre. Legfontosabb szempontok: a sztóma elzáródásának megelőzése, a bélgázok csökkentése, a beteg és környezete számára kellemetlen szagok elkerülése, valamint a székletürítés ütemének az étkezéssel történő olyan szabályozása, amely leginkább megfelel a beteg életritmusának.

A műtétet követő hetekben csak fokozatosan szabad terhelni az emésztőrendszert. Kezdetben speciális tápszerre, pépes, kímélő, kevésbé fűszeres ételekre van szükség. Oda kell figyelni a folyadékpótlásra, mivel a vastagbél folyadék-visszaszívó funkciója az operációval részben vagy teljesen megszűnt. Kerülni kell az aprómagvas gyümölcsöket, a narancsot, a grapefruitot, a nem kellően megrágott diót, mogyorót, továbbá a paprika és a paradicsom héját, a pattogatott kukoricát. Ezektől az ételektől eldugulhat a sztóma – különösen az első időszakban, amikor a sztóma még duzzadt, s kisebb az áteresztőképessége. Ahogyan a beteg megszokja a sztóma használatát, egyre inkább bővíthető az étrend. Nincs szigorú tiltólista: a sztómával élő beteg mindenből ehet, ami nem okoz panaszt, például hasmenést, erős puffadást vagy görcsöket.

Puffadást okozó, bélgáztermelést fokozó élelmiszerek a káposztafélék, a karfiol, az uborka, a retek, a hagymák, a kukorica és száraz hüvelyesek (bab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó), a máj, a füstölt húsok, a kelt tészták, a rozsos pékáruk, a friss kenyér, a tej, a szénsavas üdítők, a sörök. A felfúvódást enyhítheti a sárgarépa, az alma, a pirítós, a főtt burgonya vagy főtt rizs, esetleg babapiskóta, savanyított tejtermékek vagy erős tea fogyasztása. A bélgázképződés csökkenthető az ételek alapos megrágásával, a lassabb, nem kapkodó, a levegőnyelést elkerülő evéssel.

Kellemetlen szagokkal járhat a tojás, a halak, a gombák, a száraz hüvelyesek, az érlelt sajtok, a füstölt, pácolt, fűszeres húsok, a szója, valamint a kávé fogyasztása is. A szagokat csökkentheti az az áfonyalé, a joghurt vagy a kefir, továbbá egyes főzelékfélék (zöldsaláta, fehérrépa). A szagképződés széntablettával is csökkenthető.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top