Milyen étrend javasolható vastagbéldaganatos betegek számára?

Az egészséges táplálkozás alapelvei ugyanazok az egészségesek és a daganattal diagnosztizált betegek számára. Kiegyensúlyozott, könnyű, vegyes étrend javasolható, amelyben kevés a zsír, a vörös hús, a fehér liszt és a cukor, sok a zöldség, a gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabona, a baromfihús, a hal.

Vastagbélműtétet követően be kell tartani a kórházban kapott diétás tanácsokat, és csak fokozatosan terhelni az emésztőrendszert: mivel megváltozott a belek anatómiája (rövidebb lett a vastagbél), egyénileg kell kitapasztalni, hogy milyen ételek okoznak panaszokat. A műtét után fokozott figyelmet kell fordítani a fehérjedús táplálkozásra: a felépüléshez szükség van az állati eredetű ételekre is. Ezek lehetnek bőr nélküli sovány húsok, máj, hal, tojás, tejtermékek (sajt, túró, tejföl, kefir). Az operáció utáni hetekben a rostbevitelt csökkenteni kell, mert az fokozza a bélműködést. Ekkor kerülendők a müzlik, diófélék, kukoricafélék, hüvelyesek, a rostos ivólevek és aprómagvas gyümölcsök, s más gyümölcsöket is csak meghámozva tanácsos megenni. Szintén kerülendők a puffasztó növények, a káposzta, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a szárazbab, a lencse. Később ezek az egyéni érzékenység függvényében fokozatosan visszavezethetők az étrendbe.

Kemoterápia időszakában is fontos az erőnlét megőrzése, s hogy a beteg a nehézségek közepette is örömét lelje az evésben. Az étvágytalanság, a hányinger vagy az emésztési panaszok ellenére is törekedni kell a rendszeres és változatos étkezésre. Napjában többször érdemes keveset enni. Az emésztés már a szájban megkezdődik, a színes, szépen tálalt ételek látványa elősegíti a nyálképződést. Szintén segíti az emésztést a falatok alapos megrágása. Kevésbé szabad fűszerezni az ételeket, mert a túl intenzív ízek és szagok irritálók lehetnek, emiatt a máskülönben melegen fogyasztott ételeket is hasznos lehet émelygés idején langyosan tálalni. Ha nyálkahártya- gyulladással küzd a beteg, nehezen nyel, akkor pépesített ételek, krémlevesek, turmixok fogyasztása nyújthat megoldást. Ha a normál étkezéssel nem sikerül elegendő tápanyaghoz jutni, a kezelőorvos receptre felírhat sós és édes ízben egyaránt elérhető speciális tápszereket.

Az általános alapelvek ismertetésén túl a dietetikusok rendszerint hangsúlyozzák: nincs egyedül üdvözítő étrend. Ahogyan a rák kezelésének, úgy a táplálkozásnak is személyre szabottnak kell lennie, figyelembe véve az egyéni érzékenységet és ízlést, az otthoni lehetőségeket. Érdemes a kórházban megkeresni a dietetikust, és vele átbeszélni a konyhai teendőket.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top