Milyen mellékhatásokat okozhat a prosztatarák sugárkezelése?

A sugárkezelésnek általában a besugárzott területen vagy annak környezetében alakulhat ki mellékhatása, azonban előfordul, hogy általánosabb panaszok jelentkeznek. A kismedencei sugárkezelés leggyakoribb mellékhatásai: hasmenés, székelési gondok, húgyúti panaszok, bőrtünetek, szexuális problémák, kimerültség, étvágytalanság, a vérsejtszám változása.

A mellékhatások intenzitása függ a besugárzás dózisától, a kezelések számától, a beteg egészségi állapotától, illetve az egyéb terápiáktól, amelyekben a beteg részesül a sugárkezelés mellett. A panaszok a kezelések után ugyan még egy ideig fokozódhatnak is, ám később javarészben elmúlnak, illetve vannak betegek, akiknél egyáltalán nem is jelentkeznek. Lehetnek ugyanakkor a sugárkezelésnek olyan szövődményei is, amelyek a kezelést követő 6-12 hónap múlva jelentkeznek intenzívebben és tartósan fenn is maradhatnak.

Gyakori panasz a hasmenés, a végbélkörnyéken jelentkező görcsös érzés. Általában a kezelést követő 2-4 héten belül helyreáll a székletürítés. Ha 38 fok feletti láz, fekete (véres) széklet alakul ki, szédülés jelentkezik, soron kívüli orvosi kontroll indokolt.

A kezelés következtében irritált húgyhólyag kellemetlen húgyúti tüneteket okozhat, ami gyakori, sürgető vizelési ingerrel és égető érzéssel jár. Napi 2-2,5 liter folyadék, emellett a tapasztalatok szerint a tőzegáfonya kivonat segíthet enyhíteni a tüneteket. Az alkohol, a koffein és a fűszeres ételek irritálják a hólyagot, ezért ezeket kerülni kell. Prosztata sugárkezelése esetén vizeletelakadás alakulhat ki, amely miatt ideiglenesen katéterviselésre lehet szükség. Gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők a vizelési panaszok.

Szexuális élet: a sugárkezelés után 1-2 hónapig égő érzés kísérheti az ejakulációt. Az erekció mértéke, az orgazmus intenzitása és az ejakulátum mennyisége vagy állaga változhat a terápia hatására. Ez évekig is tarthat vagy állandósulhat, azonban az esetek egy részében kezelhető. A sugárkezelésnek a partnerre semmilyen hatása nincs.

A kezelés során érintett bőrfelület vörös, sötét, száraz és viszkető lehet, az érzékeny bőr néha hámlik, de mindez 3-4 héttel a kezelés után rendszerint elmúlik. A bőrirritáció speciális krémmel enyhíthető, de csak a sugárterápiás szakorvos vagy bőrgyógyász által javasolt krémet szabad használni. Nem szabad a besugárzással érintett bőrfelületet leragasztani. Kerülni kell a bőrt irritáló, szoros fehérneműt és öltözetet, műszálas helyett a puha pamut anyagok viselése megfelelőbb. Az irritáció enyhítése érdekében a bőrt langyos vízzel és kímélő szappannal szabad mosni, a kezelt felületet nem szabad hintőporozni. Áztatni sem szabad és vizes borogatás sem alkalmazható, a bőrt ne érje túl meleg vagy túl hideg. A viszkető bőrt nem szabad vakarni. A sugárterápia mellékhatásaként a szeméremszőrzet kihullhat, de a kezelés után visszanőhet.

A fáradékonyság általános velejárója a sugárterápiának, ezért erre érdemes előre felkészülni. Ebben az időszakban nem szabad teljesítménykényszer alatt élni, kérni kell és elfogadni segítséget akár a házimunkában, akár más teendőkben, valamint napközben is időt szánni a pihenésre. A fizikai aktivitás, különösen a szabad levegőn való mozgás energiát adhat, mérsékelheti a mellékhatásokat is.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top