Milyen méregtelenítést érdemes folytatni vastagbélrákos betegeknek?

Orvosi szempontból azt nevezik méregtelenítésnek, amikor a szó szoros értelmében mérgező anyagokat távolítanak el a szervezetből. Méregtelenítés történik alkoholmérgezés után a detoxikálóban, méregtelenítés a gyomormosás egy gyógyszer-túladagolás vagy gombamérgezés után. Méregtelenítés a művesekezelés is, amikor a vérből a vese helyett kivonják azokat az anyagokat, amelyek felhalmozódása halált okozna.

A széles körben elterjedt, a laikusoknak szóló cikkekben és hirdetésekben „méregtelenítésnek” nevezett kúrák valójában nem méregtelenítenek, mert rendszerint nem szelektíven a káros anyagok kiürítését célozzák, hanem általában a szervezet természetes kiválasztását gyorsítják fel. A „méregtelenítő kúra” sok esetben nem más, mint vízhajtó vagy hashajtó „kezelés”, amelyhez olykor diéta, böjt vagy épp beöntés társul. Az is előfordul, hogy egy „speciális” lábfürdőnek vagy valamilyen más – megvásárlásra vagy használatra kínált – eszköznek, műszernek tulajdonítanak méregtelenítő hatást.

Tudományosan nem bizonyított, hogy az alkalmi vagy rendszeres vízhajtás vagy hashajtás csökkentené a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél – különösen a műtétet követően, a sugárkezelések vagy a kemoterápiák idején – kifejezetten ártalmasak lehetnek a „méregtelenítő” kúrák. A mesterséges hashajtás, vízhajtás, az egyoldalú táplálkozást előíró diéták felerősíthetik a panaszokat. Fokozhatják például a betegeknél egyébként is előforduló hasmenést, növelhetik a kiszáradás és a legyengülés kockázatát, a „méregtelenítéshez” használt egyes anyagok pedig csökkenthetik a daganatellenes kezelések hatásosságát.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top