Milyen módszerekkel segíthet a pszichológia daganatos betegségben?

Sokan nem ismerik a betegeket támogató pszichológiai módszereket, ezért mindenképp érdemes a kórházi – jobb esetben az onkológiai osztályon dolgozó – pszichológust megkeresni és konzultálni vele a lehetőségekről. A pszichológusok személyre szabottan tudnak javaslatot tenni arra, mi lehet a leghasznosabb egy beteg vagy családtag számára. Ez lehet egyéni pszichoterápia éppúgy, mint kis csoportokban zajló tréning.

A Simonton-tréning egy komplex pszichológiai rehabilitációs program. Olyan módszereket és relaxációs technikákat tanítanak, amelyekkel kiegyensúlyozottabbá válhat a beteg, hatékonyan csökkenthető a szorongás, a halálfélelem. Segítségével sikerülhet úgy együtt élni a betegség tudatával, hogy az kevésbé legyen nyomasztó a mindennapokban. A módszer abból indul ki, hogy ha a negatív érzelmek és stresszhatások képesek hozzájárulni egy betegség kialakulásához, akkor a pozitív érzelmek az állapotjavulásban is szerepet játszhatnak. A Simonton-módszer a betegek képzeletére épít: megnyugtató relaxáció közben az érzelmekhez, félelmekhez képeket társítanak, ezáltal segítenek megfogalmazni, feldolgozni, kezelni azokat.

A múlton való rágódás vagy a jövőtől való félelem helyett a jelen tudatos megélésében igyekszik segíteni egy másik népszerű módszer: az MBCR-terápia (Mindfulness Based Cancer Recovery) ugyancsak egy átfogó pszichológiai rendszer. A foglalkozásokon a betegek meditációs gyakorlatokat végeznek, légzéstechnikát tanulnak, a jóga egyes elemeit sajátítják el. Tudatosítják magukban a gondolatok és érzelmek, a test és a lélek közötti kapcsolatokat. Egy olyan szemléletet adnak át a tréningen, amely segítségével a beteg csökkentheti a szorongását, az őrlődés helyett friss szemmel tudja nézni és kezelni belső és külső konfliktusait, megélni a jelen pillanatait. A tréning része az egészséget támogató életmód megtervezése is.

A mindennapos stresszkezelési készségeket fejleszti a Williams Életkészség-tréning. Olyan módszereket tanulnak meg a betegek, amelyekkel a másik emberre is tekintettel, de mégis hatékonyan tudják képviselni saját érdekeiket (az egészségügyben éppúgy mint családi, baráti, munkahelyi kapcsolataikban). A kommunikáció javítása jobbá teheti az orvos-beteg viszonyt, a magánéleti konfliktusok kezeléséhez is hozzájárulhat.

A problémák feldolgozásában, de akár a mellékhatások csökkentésében vagy a fájdalomcsillapításban segíthet a hipnózis is. De csak tapasztalt, elismert szakemberhez szabad fordulni: a hipnoterapeuta szakorvos vagy klinikai szakpszichológus lehet.

Vannak, akiknek a zeneterápia, a művészetterápia vagy más egyéni megoldás segíthet. A stressz-spirál visszafordításában nyújthat segítséget az autogén tréning. A módszernek sok válfaja létezik, azonban a lényeg, hogy az autogén tréning nyomán megtanulható a relaxációnak egy olyan formája, amely segít a koncentrációban, a szorongás csökkentésében, a nyugodt állapot elérésében, ez pedig visszahat a szervezet működésére is.

Az autogén tréning révén tudatosan és kontrolláltan ellazítható, lecsendesíthető a szervezet, lassítható az idegeskedés, az aggódás miatt felgyorsult szívritmus, valamint a vérnyomás és a légzésszám is csökkenthető. Az autogén tréninget betegségtől függetlenül javasolják mindenkinek, mert használata sok élethelyzetben segítség lehet.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top