Milyen otthoni vagy intézményi hospice ellátás jár egy daganatos betegnek?

Az aktív onkológiai kezelések befejezése utáni hospice ellátás lehet otthoni ápolás és intézményi gondozás. Jobban hozzáférhetők, nagyobb kapacitással rendelkeznek az otthoni szolgálatok, míg a kórházi hospice részlegeken inkább a kapacitáshiány jellemző, ellátóhelyenként eltérő hosszúságú várólista lehet. Mindkét ellátási forma alapvetően ingyenes. (A társadalombiztosítás által finanszírozott szolgáltatási körön felül alapítványok égisze alatt vagy saját költségvállalással is érhető el hospice szolgáltatás.)

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott otthoni hospice ellátást a háziorvos rendelheti el saját kezdeményezésére vagy szakorvosi javaslatra. Szakorvosi javaslatot az onkológus, a daganatos megbetegedés elhelyezkedése szerint illetékes szakorvos, a hospice szolgálat palliatív ellátásért felelős szakorvosa is adhat, de ez nem feltétele az ellátásnak.

Az otthoni ellátás alapesetben 50 napra rendelhető el, ám ez az időszak kétszer (tehát összesen 3×50 napra) meghosszabbítható. A 150 napi ellátás szükség és igény szerinti ütemezésben zajlik, nem feltétlenül 150 egymást követő napot jelent, azaz 150 napnál jóval hosszabb időszakot is felölelhet. Nem szabad tehát megvárni, hogy nagyon rosszra forduljon a helyzet: a hospice szakemberek már a kritikus állapot kialakulását megelőző hetekben, hónapokban is nagyon sokat tudnak tenni azért, hogy a beteg életminőségén javítsanak, illetve a gondozó családtagok terhein enyhítsenek.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top