Milyen szervezett „egészségfelmérésre” érdemes elmenni daganatos betegként?

Illusztráció: Pixabay.com

Az egészségfelmérésnek hirdetett rendezvények gyakran termékbemutatókat álcáznak.

A daganatos betegek orvosi kontrollja a szakrendelőkben, kórházakban, klinikákon zajlik, ám gyakori, hogy ettől függetlenül telefonon vagy levélben különféle egészségfelmérést ígérő rendezvényekre invitálják az embereket. Sok esetben termékbemutatókat „álcáznak” azzal, hogy „egészségnapra”, „egészségügyi szűrővizsgálatra”, „teljes körű egészségmegőrző programra”, „ingyenes állapotfelmérésre” hívják meg az érdeklődőket. Ezeket az invitálásokat nem szabad összetéveszteni a daganatszűrésre szóló hivatalos meghívásokkal (mammográfia, méhnyakszűrés, helyben megszervezett prosztataszűrés, anyajegyszűrés, háziorvos által koordinált vastagbélszűrés).

Bevált módszer, hogy az „egészségfelmérés” keretében egy – a helyszínen feldicsért, nagyon tudományosnak tűnő – eszközzel, műszerrel végeznek valamilyen mérést, amelyből rögtön „megállapítják”, hogy melyik szerv nem működik megfelelően, vagy milyen hiányt kell haladéktalanul pótolni. Természetesen a megoldást is rögtön kínálják: sok tízezer, több százezer forint értékben a helyszínen „kedvezményesen” (csak ott és csak akkor) beszerezhető készítményeket vagy eszközöket. Állításuk szerint a terméktől javulhat az illető egészségi állapota, csökkenhet a kockázata, nőhet a gyógyulás esélye – igyekeznek úgy fogalmazni, hogy az ne legyen számon kérhető. Maguk a termékek lehetnek vitaminok, étrend-kiegészítők, „mágnesterápiás” eszközök, különféle otthon használatos vagy a testre/karra/lábra csatolható „műszerek”, de az ajánlat szólhat „egészségmegőrzést szolgáló” matracról, ágyneműről, edénykészletről, víztisztítóról, masszázsfotelről, légkondicionálóról – gyakorlatilag bármiről.

Egy daganatos betegség árnyékában minden egészségjavulásra utaló kijelentésre különösen fogékony az, aki önmaga vagy családtagja révén érintett. A reménykereséssel, a gyógyulni akarással élnek vissza csalárd módon a kétes értékű és hasznosságú termékeiket „állapotfelmérést” követően többszörös áron, jól felépített pszichológiai módszerekkel eladó kereskedők.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top