Milyen tünetei és szövődményei lehetnek a vastagbélrák májáttéteinek?

A vastagbélrák, ha áttétet képez, legnagyobb valószínűséggel a májban fog megjelenni daganatos góc. A kezdeti májáttét jellemzően nem okoz panaszokat, ekkor általában a laboratóriumi májfunkciós értékek változása, illetve a képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT, MRI, PET CT) hívhatják fel az elváltozásra a figyelmet.

A májáttéttel járhatnak általános és specifikus tünetek is. A májban lévő áttétek hozzájárulhatnak olyan általános panaszok kialakulásához, mint az étvágytalanság, az ételundor, a fogyás, a gyengeség és fáradékonyság, a hányinger – de ezek a tünetek más okra is visszavezethetők. Egyértelműbben utalhat májban lévő daganatra a jobb bordaív alatti, esetleg a hasba kisugárzó tompa fájdalom. Erősebb fájdalom akkor jellemző, ha a daganat eléri a máj felszínét, a májtokot.

A betegség későbbi szakaszában sárgaság (icterus) jelenhet meg: a szemfehérje, a bőr, a nyálkahártyák is sárgás színezetűek lesznek, amelynek a vörösvértestek lebomlásakor keletkező epefesték, a bilirubin felhalmozódása az oka. A sárgaság önmagában nem tekinthető betegségnek, hanem annak – gyakran bőrviszketéssel is társuló – kísérőjelensége. Oka lehet, ha a máj – például a daganatos átépülés, az ép májszövetek arányának csökkenése miatt – már nem tudja ellátni maradéktalanul funkcióját. Szintén sárgasághoz vezet, ha a májkapuban lévő daganat vagy megnagyobbodott nyirokcsomók gátolják az epe elfolyását – ez esetben (tehát ha nem májelégtelenség, hanem konkrét fizikai akadály a sárgaság oka) egy drén (drain) beültetésével biztosíthatják az epe ürülését.

Ugyancsak a májáttétekkel összefüggő panasz lehet a metasztázisok okozta májmegkeményedés, aminek az lehet a következménye, hogy az alsó végtagok és a belek felől nem tud elég folyadék visszaáramlani a szívbe, ezért az egyrészt felgyülemlik a lábakban, másrészt kiválasztódik a hasüregbe, s ott felszaporodik – ezt nevezik hasvízkórnak (ascites). A panaszt vízhajtók adásával, akár többféle készítmény kombinált alkalmazásával lehet kezelni, de időről-időre hascsapolásra, az ascites leszívására is sor kerülhet.

Ha előrehaladottabb a májáttét, s kritikus szint alá csökken a méregtelenítő funkcióját ellátni képes májszövet aránya, egyre több káros, toxikus anyag halmozódik fel a vérben. Ez az agyműködést is korlátozhatja, aminek a koncentrációs és gondolkodási képesség csökkenése, nehezebb beszéd, általános lassulás, fáradékonyság, állandó álmosság lehetnek a jelei. A májelégtelenség visszafordíthatatlan elhatalmasodásának eszméletvesztés, májkóma (hepatikus enkefalopátia) lehet a következménye. (A májáttétek kezelési lehetőségeit önálló fejezetben mutatjuk be.)

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

 

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top