Milyen tünetek figyelmeztetnek egy daganatos beteget vérszegénységre?

A vérszegénység (anémia) legjellemzőbb tünete a – mértékétől függő – kóros, állandósuló, kipihenhetetlen fáradtság, fáradékonyság.

Romlik az állóképesség, a teherbírás, a korábban kellemes mozgás nehézkessé válik, egyre többször meg kell állni gyaloglás vagy lépcsőzés közben, súlyosabb esetben spontán is kialakulhat nehézlégzés, légszomj, sápadtság, szédülés, fejfájás, koncentrációzavar, fülzúgás, mellkasi fájdalom, akár ájulás is. A betegek sokszor érzik úgy, hogy semmihez sincs erejük, kedvük, s ez az enerváltság fokozhatja a depressziós tüneteket, a levertséget, az érdektelenséget, az ingerültséget is, tehát egy negatív spirálba juttathatja a beteget.

A tünetek fő oka, hogy a vérszegénység miatt oxigénhiány alakul ki a szervezetben. Hiányzik ugyanis a hemoglobin, amely a tüdőben megkötné a belélegzett oxigént, s azt elszállítaná a sejtekhez, a szövetekhez, a szervekhez. Ezt az állapotot szakszóval hipoxiának nevezik, amely az életminőség jelentős romlásán túl – részben a beteg terhelhetőségének csökkenése, részben biokémiai okok miatt – gátja lehet a daganatellenes kezeléseknek is, illetve rontja azok hatékonyságát. Hipoxiás állapotban nem képes a sugárkezelés és a gyógyszeres terápia sem elérni az egyébként elérhető optimális tumorellenes hatást, s ez is hozzájárulhat a daganatos folyamat felerősödéséhez.

Minden daganatos betegnél fel kell mérni a vérszegénység kockázatát, s időben megkezdett kezelésekkel elejét venni a súlyosabb fokú anémia kialakulásának, illetve ha ez már megtörtént, haladéktalanul kezelni kell az alacsony hemoglobin szintet.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top